Homo’s in Frankrijk mogen nu definitief trouwen en adopteren
Het Palais Bourbon, zetel van de Nationale Vergadering Foto: AFP

Holebikoppels mogen in Frankrijk definitief trouwen en kinderen adopteren. Vandaag werd zoals verwacht ook tijdens een tweede stemming in de door de socialisten gedomineerde Assemblée Nationale ingestemd met de wet op het homohuwelijk. En dat is een historische gebeurtenis.

Eerder werd het wetvoorstel na een eerste stemming al goedgekeurd door beide kamers van het Franse parlement (de Franse Tweede Kamer en de Senaat). Deze tweede stemming was eigenlijk slechts een formaliteit. Er moest alleen nog gestemd worden over 250 amendementen op de wet. Van deze aanvullingen was het recht voor homostellen om een kind de adopteren als ze getrouwd zijn de belangrijkste.

Na 136 uur 46 minuten debat werd vandaag met 331 stemmen voor en 225 tegen de wet aangenomen. Tien parlementsleden onthielden zich. Frankrijk is nu het veertiende land ter wereld en het negende in Europa waar twee mensen van hetzelfde geslacht legaal mogen trouwen. Vorige week erkende Nieuw-Zeeland nog het holebihuwelijk.

Juni

Volgens de Franse minister van Justitie, Christiane Taubira, kan het eerste koppel ten vroegste in juni trouwen. 'Veel Fransen zullen trots zijn dat het eindelijk zo ver is.'

De voorbije weken en maanden was er veel protest in Frankrijk tégen het holebihuwelijk. De politie staat in Parijs dan ook met zo'n vierduizend agenten paraat met waterkanonnen, omdat er opnieuw felle protesten worden verwacht.  Afgelopen weekend kwamen nog 50.000 mensen op straat in Parijs om te betogen.

Het homohuwelijk was een van de verkiezingsbeloftes van de socialistische president François Hollande. Zijn linkse coalitie heeft een meerderheid in beide kamers. De conservatieve oppositie heeft al aangekondigd naar de Grondwettelijke Raad te zullen stappen vooraleer Hollande de wet afkondigt.