Nokia wint juridische veldslag tegen HTC One
Het microfoononderdeel van de Nokia Lumia 720, en dat van de HTC One.

In een Nederlandse rechtbank heeft Nokia een zege behaald op concurrent HTC. De HTC One zou microfoontechnologie bevatten waar Nokia de rechten op heeft.

De microfoontechnologie die HTC gebruikt in zijn nieuwste Android-vlaggenschip is exclusief ontwikkeld voor Nokia en wordt onrechtmatig gebruikt in de HTC One. Dat is de stelling van Nokia die door een Amsterdamse rechter werd gevolgd.

De microfoons in de HTC One en in onder meer de Nokia Lumia 720 worden gemaakt door ST Microelectronics, maar de bijhorende technologie is eigendom van de Finse telefoonmaker. Een Nederlandse rechter heeft nu in kort geding Nokia in het gelijk gesteld. In rechtszaken over smartphones wordt deze procedure wel vaker gehanteerd, vanwege de grote aantallen - mogelijk patentschendende - telefoons die op korte tijd verkocht kunnen worden.

Het is onduidelijk wat dit betekent voor de levering van HTC One in Nederland, waar het toestel wel al verkrijgbaar is. Mogelijk moet de Taiwanese telefoonmaker op zoek naar een andere leverancier voor het gewraakte microfoononderdeel, wat de productie kan vertragen. HTC laat weten ‘teleurgesteld te zijn in deze uitspraak’, bekijkt welke impact dit zal hebben en gaat op zoek naar alternatieven.

De HTC One, met zijn Full HD-scherm van 4,7 inch en industriële look, is het recentste Android-topmodel van HTC. In België is de HTC One nog niet verkrijgbaar.