Nederlands Koningslied wordt niet ingetrokken
Foto: photo news
Het Nationaal Comité Inhuldiging trekt Het Koningslied niet in. Dat meldt de NOS. De voorbije dagen kreeg het nummer heel wat kritiek.

Willem-Alexander en de hele Nederlandse bevolking mochten vrijdagmorgen kennismaken met het Koningslied, speciaal geschreven ter ere van zijn inhuldiging, aanstaande maandag.

Het liedje, dat werd ingezongen door onder andere Marco Borsato, Paul de Leeuw en Do, kon echter niet rekenen op de gehoopte reacties. Integendeel, componist John Ewbank kreeg bakken kritiek over zich heen.

Na een golf van protest en onder andere een petitie met meer dan 35.000 handtekeningen, meldde Ewbank zaterdagavond op zijn Facebookpagina dat hij zijn Koningslied terugtrekt.

Het Nationaal Comité Inhuldiging besliste vanmiddag echter dat het nummer gehandhaafd blijft in de viering van de troonsbestijging van Willem-Alexander.  Op 30 april wordt het nummer gezongen tijdens het concert Samen voor Oranje. Het is de bedoeling dat het lied door alle Nederlanders wordt meegezongen.

'Veel waardering voor inzet componisten en artiesten'

Het comité zegt maandag : “Sinds de lancering van het lied is er sprake van een golf van reacties, veelal positief. Het is duidelijk dat er ook veel kritische geluiden zijn in de samenleving over delen van de tekst van het lied.”

Het comité zegt in een verklaring “veel waardering” te hebben voor de inzet van de componisten en de 51 artiesten die meewerken aan het lied. “De artiesten hebben aangegeven door te willen gaan met het lied. Het comité heeft na goed overleg met de NPO (Nederlandse Publieke Omroep) en John Ewbank besloten vast te houden aan het Koningslied.”

Het comité zegt het ten zeerste te betreuren “dat de afgelopen dagen mensen persoonlijk werden beschadigd en is de componisten en artiesten die hebben meegewerkt en de NPO “zeer erkentelijk voor hun betrokkenheid en inzet”.

 

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig