Vier jaar en verslaafd aan de iPad
Archiefbeeld Foto: REUTERS
Kinderen raken steeds jonger gewend aan het gebruik van smartphones en tablets. Daar is niets mis mee, maar het kan ook uit de hand lopen. In Groot-Brittannië hebben twee ouders hulp gezocht bij een psychiater, omdat hun vierjarige dochter verslaafd is aan hun iPad.

Het meisje is tot nu toe de jongste Brit die in therapie moet voor een iPad-verslaving. Sinds haar derde gebruikt ze het toestel om spelletjes te spelen. Ondertussen is ze zo verslaafd geraakt aan het tablet, dat ze ontwenningsverschijnselen vertoont wanneer die van haar wordt afgenomen. Psychiater Richard Graham, van de Capio Nightingale Clinic in Londen raadt de ouders aan om zo snel mogelijk hulp te zoeken voor hun dochter. Binnen enkele jaren kan het probleem namelijk zo erg gegroeid zijn, dat ze opgenomen moet worden in een instelling.

De psychiater heeft ervaring met verslavingen als deze. In het verleden had hij ook al patiënten die 36 uur na elkaar online waren en tot 20 Facebook-profielen onderhielden. Deze waren echter nooit zo jong als dit meisje. Een eerste stap om een iPad-verslaving te voorkomen, is het niet laten rondslingeren van zulke toestellen. ‘Kinderen worden namelijk aangetrokken door de mooie kleuren op het scherm en willen het toestel daarom ook gebruiken’, aldus de psychiater. Ze kunnen er volgens de dokter echter niet mee omgaan en raken daardoor verslaafd. Wanneer dat gebeurt, reageren ze met driftbuien en oncontroleerbaar gedrag wanneer het tablet wordt weggenomen.

Volgens auteur Tanith Carey is het niet abnormaal dat kinderen verslaafd raken. ‘iPads, iPods en smartphones zijn de nieuwe poppen voor baby’s en peuters geworden.’ Een recent onderzoek bij ouders heeft aangetoond dat meer dan de helft hun baby’s met een tablet of smartphone laten spelen. Eén op zeven geeft toe dat hun oogappels dat meer dan vier uur per dag mogen doen. Wanneer ze de kinderen straffen, is dat meestal door hen de toegang tot hun favoriete digitale apparaat te ontzeggen, ook al leidt dat tot woedeaanvallen.