Bart Swings heeft dit weekend tijdens internationale wedstrijden skeeleren in het Zuid-Duitse plaatsje Geisingen drie overwinningen toegevoegd aan zijn palmares.

  Op de als snel te boek staande overdekte 200-meterpiste zegevierde Swings zondag in een afvalkoers over vijftien kilometer en een race over 500 meter. Zaterdag had de 22-jarige student uit Leuven al een puntenkoers over tien kilometer op zijn naam geschreven. Alleen de 200 meter won hij niet.

'Vergelijk het maar met een allroundtoernooi bij de schaatsers. Dan start je ook op vier afstanden',  verklaarde Swings na het drukke weekend. 'Ik geloof dat dit een goede voorbereiding is voor een nieuw schaatsseizoen.'

De meeste voldoening had de skater/schaatser van de puntenkoers, die hij met de Italiaan Franco Francolini had gedomineerd en waarin zijn oudere broer Maarten derde werd. Op de 500 meter klopte Swings een wereldkampioen schaatsen, de Nederlander Michel Mulder.

Swings had zich al een week voor de wedstrijd op de baan in Baden-Württemberg gemeld. Het was een noodzakelijk traningskamp om aan de eigenaardigheden van de piste te wennen. 'Dit is ontegenzeggelijk de snelste baan ter wereld. Als je als schaatser de baan in Eindhoven gewend bent, moet je ook weekje aan de snelheid van de piste in Salt Lake City wennen'

Op de 200 meter tegen de klok kon Swings het niet bolwerken tegen de Italiaan Andrea Angeletti en de Spanjaard Ioseba Fernandez. Hij werd derde. Het baanrecord van de Colombiaan Andes Munoz (13,860 seconden) bleef ruimschoots buiten bereik van de winnaar, die de afstand met vliegende start in 14,217 voltooide.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig