Daniel Martin heeft de 99ste Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam geschreven. De Ier van Garmin-Sharp remonteerde in de slotkilometer van 'La Doyenne' nog Joaquim Rodriguez en pakte zo zijn grootste overwinning uit de carrière. Philippe Gilbert werd beste Belg op de zevende plaats.

 Ook Luik-Bastenaken-Luik ontsnapte niet aan het klassieke wedstrijdscenario dat de wielerliefhebbers zowat elke race sinds de Omloop Het Nieuwsblad al maanden voor de kiezen kregen. Het peloton gaf meteen zes vluchters een bonus van meer dan 13 minuten cadeau: Vincent Jerome, Jonathan Fumeaux, Pirmin Lan en onze landgenoten Bart De Clercq, Frederik Veuchelen en Sander Armee waren vertrokken voor de ontsnapping van de dag die meer dan 200 kilometer zou standhouden. 

Op goed 100 kilometer van de streep zetten BMC, Team Sky en Movistar zich op de kop van het peloton en begon de voorsprong van de leiders minuut per minuut drastisch te slinken. Op de Col du Rosier moest Sander Armee voorin de rol lossen. 

Op la Redoute werden de vijf overgebleven koplopers opgepeuzeld door het aanstormende peloton. Daarin kozen onder andere Fuglsang, Bardet, Cunego, Frank, Lopez Garcia de benen, maar hun aanvalspoging duurde niet lang.

Côte de Colonster

Op de Côte de Colonster, de veel besproken vervanger van Roche aux Faucons, barstte de strijd echt helemaal los. Onder andere Uran, Contador en Hesjedal gooiden met een demarrage een stevige knuppel in het hoenderhok. 

Hesjedal leek de sterkste voorin en probeerde het solo. De Canadees van Garmin-Sharp, ex-Girowinnaar, dook met 20 seconden voorsprong de laatste 20 kilometer in. Een beresterke Greg Van Avermaet reed in de achtervolging de ziel uit zijn brede lijf om kopman Philippe Gilbert een kans op de zege te gunnen.

Op de Côte de Saint-Nicolas, de traditionele slotklim, plaatste Betancurt net zoals in de Waalse Pijl de eerste versnelling. De Colombiaan van AG2R-La Mondiale reed het gat met Hesjedal in één ruk dicht. Een elitegroep met Valverde, Hesjedal, Gilbert, Betancurt, Martin, Scarponi en Rodriguez dook de slotkilometers in.

Rodriguez gaat, maar plooit voor Martin


Op goed één kilometer van de meet gooide Rodriguez zijn laatste troefkaart op tafel. De Spanjaard van Katusha werd bijgebeend door Daniel Martin en die liet Rodriguez ter plaatse. De Ier van Garmin-Sharp werd met een tiental meters voorsprong winnaar van de 99ste Luik-Bastenaken-Luik. Alejandro Valverde won de sprint om de derde plaats van Betancurt en Scarponi.

Voor Daniel Martin is het de tweede grote zege van het seizoen. Hij greep in maart ook al de eindzege in de Ronde van Catalonië, voor Rodriguez. Woensdag werd hij vierde in de Waalse Pijl. Een verrassing is de zege van Ier dus zeker niet.

Philippe Gilbert werd beste Belg op de zevende plaats. België blijft dus met lege handen achter in de voorjaarsklassiekers.


Rituitslag

1. Daniel Martin (GRS)
2. Joaquin Rodriguez (KAT)
3. Alejandro Valverde (MOV)
4. Carlos Alberto Betancurt (ALM)
5. Michele Scarponi (LAM)
6. Enrico Gasparotto
7. Philippe Gilbert
8. Ryder Hesjedal
9. Rui Costa
10. Simon Gerrans

Bekijk de volledige rituitslag en alle nieuws op de wedstrijdpagina van Sportwereld.be

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig