De rebellen in de Noord-Kaukasus hebben alle betrokkenheid ontkend bij de aanslag op de marathon van Boston. De twee hoofdverdachten van die aanslag zijn twee mannen uit Tsjetsjenië, een Russische deelrepubliek in de Kaukasus.

De Kaukasische rebellen ‘voeren geen militaire operaties uit tegen de VS', zei de bevelhebber van de opstandelingen in Dagestan, een instabiele buurrepubliek van Tsjetsjenië. ‘Wij vechten enkel tegen Rusland.'

Amerikaanse media meldden dit weekeinde dat de FBI een onderzoek voert naar mogelijke banden tussen de hoofdverdachten van de aanslag in Boston, de broers Tsarnaev, en de islamistische rebellen in de Russische Kaukasus, aangevoerd door de Tsjetsjeen Dokoe Oemarov.

De Russische overheid heeft de veronderstelde banden tussen de Tsarnaevs en de Kaukasische rebellen reeds onderzocht, en vastgesteld dat die banden er niet zijn.

Na de eerste Tsjetsjeense oorlog (1994-1996) tussen Russische troepen en separatisten is de rebellie in de Kaukasus toenemend meer de politieke islam gaan omarmen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig