Flipkens woest na gemiste stunt: 'Dit zijn simpelweg amateurs'
Foto: Photo News
Ruim een halfuur na haar tweede enkelpartij in de Fed Cup-ontmoeting tegen Polen in de play-offs van Wereldgroep II kookte Kirsten Flipkens (WTA 22) nog van woede en frustratie. Niet omdat ze zondag in Koksijde in drie sets verloren had van 's werelds nummer vier Agnieszka Radwanska (4-6, 6-1 en 6-2), wel omdat ze nog nooit zo'n zwakke wedstrijdleiding had gezien.

Zowel de lijnrechters als de Italiaanse stoelscheidsrechter Daniela Congia lieten zich te vaak op fouten betrappen.

Beide speelsters kregen het meermaals op hun heupen van enkele foutieve calls en uitten daarover meermaals hun ongenoegen bij de umpire. In het begin van de derde set werd het Flipkens zelfs even te veel en vroeg ze aan Radwanska of ze niet liever zonder stoelscheidsrechter wilde spelen. De Poolse antwoordde kordaat: 'Ja, graag'. Na de partij gaven zowel Flipkens als Radwanska de umpire overigens ook geen hand.

'Dit heb ik echt nog nooit meegemaakt, de lijnrechters en de umpire hebben deze wedstrijd gewoonweg kapotgemaakt', foeterde Flipkens. 'Dit zijn simpelweg amateurs. Ik heb er geen woorden voor, dit is belachelijk en frustrerend", klonk het hard.

Vooral in de derde set werd het Flipkens vaak te veel. Ze ging meermaals in discussie met de Italiaanse stoelscheidsrechter Daniela Congia, gooide op een bepaald moment zelfs een flesje weg en kreeg daar geen waarschuwing voor. Dit was echt een nachtmerrie. Ik zeg niet dat ik gewonnen zou hebben zonder al die foute beslissingen, echt niet, maar het had wel een leukere en ook wel spannendere derde set geweest.'

Flipkens zelf speelde zondag een uitstekende eerste set (6-4 winst), maar moest de tweede manche na 29 minuten aan Radwanska laten. 'In de tweede set speelde zij iets agressiever en had ik wat last van mijn dij. Ik besliste dan ook snel om wat energie te sparen voor de derde set. Jammer genoeg werd die helemaal verknald', verklaarde Flipper, die komende week op het WTA-toernooi van Stuttgart speelt.

6-4, 1-6 en 2-6

De Belgische nummer één moest zondag in Koksijde in drie sets buigen voor ‘s werelds nummer vier Agnieszka Radwanska. Na 1u53 stonden de 6-4, 1-6 en 2-6 setstanden op de tabellen. Daardoor staat België 1 -2 in het krijt en moet het de twee resterende partijen winnen om in Wereldgroep II te blijven.

Een sterk spelende Flipkens had in de eerste set breakkansen in elk opslagspelletje van Radwanska en benutte die ook tweemaal. Na 48 minuten was het dan ook de Kempense die de eerste manche verdiend met 6-4 binnenhaalde.

In de tweede set krikte Radwanska haar niveau op en ging het bij Flipkens minder vlot. De Poolse wist twee keer te breaken en won de tweede set makkelijk met 6-1. De doorslaggevende derde set werd gekenmerkt door enkele vreemde scheidsrechterlijke beslissingen en ging met 6-2 naar Radwanska.

België vliegt uit Wereldgroep II

Het Belgische Fed Cup-team speelt in 2014 in de Euro-Afrikaanse zone. Na het 1-6, 4-6 nederlaag van Alison Van Uytvanck (WTA 183) tegen Urszula Radwanska (WTA 32) van zondag in de vierde enkelpartij van het duel met Polen in de play-offs van Wereldgroep II staan de Belgen immers op een onoverbrugbare 1-3 achterstand. België degradeert daardoor voor het eerst in achttien jaar naar een continentale zone, Polen mag naar Wereldgroep II.

Eerder op de dag verloor Kirsten Flipkens in drie sets van Agnieszka Radwanska (4-6, 6-1, 6-2), waardoor de Belgen op een 1-2 achterstand kwamen. Het afsluitende dubbelspel van later op de dag is enkel nog voor de statistieken.

In de eerste groep van de Euro-Afrikaanse zone streden dit jaar zestien landen in een minitoernooi om twee tickets voor de play-offs van Wereldgroep II. Polen en Groot-Brittannië toonden zich het sterkst in het toernooi in Israël en mochten naar de barrages. Op 10 juli wordt geloot voor de editie van 2014.
 

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig