Zondagochtend stond in de Sint-Donaaskerk in de havenstad al een oecumenische dienst op het programma, gevolgd door een herdenkingsplechtigheid op het militair kerkhof en een optocht naar het Admiraal Keyesplein.

De aanval op Zeebrugge in de nacht van 22 op 23 april 1918 was een militaire actie van de geallieerden, met vooral veel Britten, die de bevrijding van België inluidde. Zeebrugge was toen bezet door de Duitsers en werd gebruikt als basis voor de Duitse U-boten. Toen die de Britse vloot grote schade toebrachten, besloten de geallieerden de aanval in te zetten op de basis.

De 95ste verjaardag van die zeeslag is zondag herdacht. Traditioneel komen veel Britse prominenten daar op af. Dit jaar kreeg Zeebrugge onder meer het bezoek van de Britse ambassadeur Jonathan Brenton, en Anne Smith, burgemeester van Dover.

Ook Prins Laurent was aanwezig op de herdenkingsplechtigheid. ‘Laurent is een marineofficier en wil op deze manier zijn betrokkenheid benadrukken', zei de woordvoerder van het Paleis, Bruno Nève de Mévergnies.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig