SP.A en Open VLD zijn het erover eens dat de koning een ceremoniële functie moet krijgen, maar over de timing verschillen ze van mening. Dat bleek uit een debat in De Zevende Dag. N-VA wil de hervorming zo snel mogelijk opstarten.

‘We moeten evolueren naar een protocollaire monarchie, waar de koning geen rol meer speelt in de wetgeving’, opende Patrick Dewael, Kamerfractieleider van Open VLD, het debat. De rol van de koning in de formatie moet volgens hem beperkt blijven tot het benoemen van de regeringsleiders.

‘Ik ga ervan uit dat de koning nog een rol zal spelen na de verkiezingen van volgend jaar, maar dat we in de loop van die legislatuur naar een ceremoniële functie gaan’, zei SP.A-Kamerlid Caroline Gennez. Ze gaf in het debat echter aan die overgang niet te willen overhaasten.

Theo Francken (N-VA) wil het ijzer smeden als het heet is en gaat maandag de oprichting van een parlementaire subcommissie voor de hervorming van de monarchie vragen. Volgens hem moet de ceremoniële rol onmiddellijk worden ingevoerd als koning Albert de fakkel doorgeeft.

Gerolf Annemans (Vlaams Belang) en Stefaan Van Hecke (Groen) hechtten weinig geloof aan de wil van de regeringspartijen om echt iets te veranderen. ‘Ik volg al 23 jaar dit soort debatten, niemand durft aan de rol van de koning te raken’, zei Annemans. ‘Ik vrees dat we sneller een koning Filip zullen hebben dan een grondwetswijziging’, besloot Van Hecke.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig