Zware fysieke inspanningen op werk kunnen slecht voor het hart zijn
Een arbeider aan het werk in het nieuwe sorteercentrum op Brussels Airport Foto: reuters

Wie een fysiek zware job uitoefent en in zijn vrije tijd ook zware inspanningen levert, heeft tot drie keer meer kans op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek.

‘Als je kijkt naar de relatie tussen fysieke activiteit en de effecten op hart- en vaatziekten, dan merk je dat de realiteit complexer is dan wordt aangenomen', zegt onderzoeker Els Clays, verbonden aan de vakgroep Maatschappelijke Gezondheidskunde van de UGent. ‘Fysieke activiteit op de werkvloer is het type activiteit dat eerder een nadelig effect oplevert en contrasteert met de andere types fysieke activiteit.'

Clays ontdekte, na analyse van gegevens van ruim 14.000 Belgen, dat wie een zware fysieke job combineert met zware inspanningen in de vrije tijd, zoals sporten of woon-werkverkeer, tot drie keer meer risico heeft op hart- en vaatziekten.

Daartegenover staat dat het risico op hart- en vaatziekten met 50 procent vermindert bij wie zware fysieke inspanningen levert in zijn vrije tijd, maar dit werd enkel waargenomen bij werknemers die geen zware fysieke activiteit uitoefenen op het werk.

‘De fysieke activiteit op het werk is eerder statisch en belastend, zoals zware lasten tillen, het aannemen van een onnatuurlijke houding of fysiek uitputtende activiteiten uitvoeren, waardoor bijkomende fysieke activiteit eerder een overladend effect heeft dan een trainingseffect.'

Toch zegt Clays dat die bevinding in tegenstrijd is met wat eerder onderzoek aantoonde. Ze zegt ook dat verder onderzoek nodig is om te bepalen welk soort fysieke inspanningen mensen met een zware fysieke job in hun vrije tijd (haalbaar kunnen) uitoefenen om fitter te worden.