Onzeker of verdachte Boston ooit nog ondervraagd kan worden
Dzokhar op de boot in Watertown waarin hij werd teruggevonden Foto: CBS

De jongste verdachte van de aanslag op de marathon van Boston, Dzhokhar Tsarnaev, kon nog niet worden ondervraagd. De 19-jarige Tsjetseen ligt zwaargewond in het ziekenhuis en kan niet praten wegens een wonde aan zijn keel. Thomas Menino, burgemeester van Boston, betwijfelt of de jongeman ooit nog antwoorden zal kunnen geven.

De 19-jarige Tsjetsjeen werd na een klopjacht van meer dan 24 uur teruggevonden terwijl hij zich had verstopt in een boot die in een tuin in Watertown stond. De jongeman bleek zwaargewond en had veel bloed verloren. De wonde aan zijn keel doet de speurders vermoeden dat hij zelfmoord probeerde plegen, zegt televisiezender CBS. Hij was ook gewond aan het been.

Dzhokhar is overgebracht naar het Beth Israel-hospitaal, waar hij onder zware bewaking wordt verzorgd. Volgens de gouverneur van Massachusetts, Deval Patrick, is zijn toestand stabiel maar is hij nog niet in staat om te praten.

'We weten niet of we ooit nog in staat zullen zijn om de verdachte te ondervragen', verklaarde Thomas Menino, burgemeester van Boston, zaterdag. Menino wou geen verdere toelichting geven over die uitspraak, maar het lijkt dat de dokters niet zeker zijn of het spraakvermogen van de jongeman nog zal terugkeren.

Uitzondering

Als de mogelijkheid zich voordoet, zal de FBI waarschijnlijk een uitzonderingsmaatregel vragen waarbij de tiener zich niet mag beroepen op zijn zwijgrecht of op bijstand van een advocaat, zo melden verschillende Amerikaanse media, en dit omwille van de ‘openbare veiligheid'.

Enkele Republikeinse senatoren hebben ook al gevraagd dat de verdachte het statuut van ‘strijdende vijand' zou krijgen, zoals de gevangenen in Guantanamo. Deze uitzonderingsmaatregel stuitte al op kritiek van de mensenrechtenorganisatie American Civil Liberties Union. Volgens haar mag de uitzonderingsmaatregel niet opbeperkt worden toegepast en is ze ‘on-Amerikaans'.

Onopvallend

Dzhokhar en zijn oudere broer Tamerlan immigreerden in 2003 naar de Verenigde Staten. De jongste leek volledig geïntegreerd en leefde een onopvallend bestaan. Zelfs na de aanslagen op de marathon van Boston, ging hij gewoon naar de les op de universiteit van Dartmouth, zo blijkt nu.

Zijn oudere broer Tamerlan, die donderdag omkwam bij de klopjacht, was volgens de krant Washington Post gehuwd met een 23-jarige Amerikaanse, met wie hij een dochtertje had.

Rusland

De 26-jarige Tsjetsjeen werd in het verleden wel al eens ondervraagd door de FBI ‘op vraag van een buitenlandse regering'. Volgens een politiebron aan de New York Times gebeurde dat op vraag van Rusland. ‘Het onderzoek was gebaseerd op informatie volgens dewelke hij aanhanger was geworden van de radicale islam. In 2010 zou hij sterk veranderd zijn en zich klaargehouden hebben om te gaan vechten met clandestiene groepen in een regio in het land (Rusland, nvdr)', bevestigt de FBI.

Maar na onderzoek van de communicatie van Tamerlan en na de overvraging van hemzelf en zijn entourage oordeelde de federale politie ‘dat er geen aanwijzingen waren van terroristische activiteiten'. In de Wall Street Journal zegt de vader van de verdachte dat Tamerlan hem in 2012 enkele maanden heeft bezocht in Dagestan, uitsluitend om familieleden te bezoeken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig