Tijd om over te schakelen op zomerbanden

We rijden te lang met winterbanden rond, zo stelt mobiliteitsclub VAB. Soms uit onwetendheid of nonchalance. Het is tijd om weer over te schakelen op zomerbanden, klinkt het.

Zomerbanden zijn interessanter zodra de temperatuur boven de 7 graden Celsius uitkomt, en dat is nu al enkele dagen opnieuw het geval. Sectororganisatie Federauto benadrukt dat autobestuurders door de banden aan de seizoenen aan te passen hun veiligheid en die van de andere weggebruikers verhogen.

Ook mobiliteitsclub VAB meldt zondag dat het tijd wordt om de winterbanden te wisselen voor zomerbanden, ‘want die scoren beter bij hogere temperaturen en zijn 3 procent zuiniger'.

Volgens VAB rijden we te lang met winterbanden rond, dikwijls uit nonchalance of onwetendheid, zo blijkt uit een bevraging van de organisatie.

VAB berekende ook dat het hogere verbruik van winterbanden voor het totale wagenpark in België voor een meerkost van 1 miljoen euro per maand zorgt (660.000 liter extra verbruik).

‘Er is naast een veiligheidsvoordeel dus ook een financieel argument om de winterbanden nu te vervangen door zomerbanden', klinkt het.

Ten slotte zorgt ook de crisis ervoor dat er langer met winterbanden gereden wordt om de kosten voor een bandenwissel uit te stellen. Woordvoerder van autofederatie Febiac Joost Kaesemans voegt eraan toe dat de crisis eveneens te voelen is bij het onderhoud van de auto, dat automobilisten veel minder snel of correct laten uitvoeren dan in het verleden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig