De Verenigde Staten gaan nog eens 123 miljoen dollar extra steun verlenen aan de oppositie die tegen het regime strijdt. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zaterdag aangekondigd.

Met het nieuwe steunpakket komt de totale Amerikaanse steun voor de Syrische civiele oppositie op 250 miljoen dollar. ‘Dit conflict bereikt nu de grenzen en bedreigt buurlanden', stelde Kerry op een bijeenkomst van de Vrienden van Syrië in de Turkse stad Istanboel. ‘Het bloedbad moet stoppen.'

Niet-dodelijk militaire materiaal

In een persmededeling verduidelijkt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat het een om uitbreiding van niet-dodelijke militaire steun gaat. Naast rantsoenen en medische kits zal er ook ander defensief materiaal geleverd worden.

De aard van de leveringen wordt vastgelegd in samenwerking met de militaire bevelhebbers van de oppositiebeweging, luidde het. Amerikaanse media gewaagden eerder van nachtkijkers, voertuigen en kogelwerende vesten.

Oppositie neemt afstand van radicalisme

De Syrische Nationale Coalitie nam zaterdag in Istanboel nogmaals nadrukkelijk afstand van de radicale moslimstrijders die ook tegen het regime van Assad vechten. De civiele oppositie beklemtoonde dat de uitbouw van een democratische en pluralistische staat haar doelstelling blijft.

‘We erkennen dat in Syrië radicale elementen bestaan die hun eigen agenda nastreven. Wij wijzen alle vormen van terrorisme en extremistische ideologieën af', zo staat in een verklaring.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig