Verherstraeten: 'Middelen zoals het hoort mee overdragen'
Foto: AFP
Aan de bevoegdheden die naar de deelstaten worden overgeheveld, zullen middelen gekoppeld worden die 'een goed en degelijk beleid' mogelijk maken. Dat heeft staatssecretaris Servais Verherstraeten (CD&V) in De Zevende Dag gezegd.

Voor de zesde staatshervorming is afgesproken dat de regio's niet mogen verarmen. Dat betekent dat met de bevoegdheden die naar de deelstaten gaan ook de nodige middelen moeten meegaan. Maar hoeveel juist?

Aanvankelijk zei de staatssecretaris voor Staatshervorming Servais Verherstraeten dat de middelen voor 'honderd procent' mee worden overgedragen, maar dat wilde hij nadien niet meer herhalen. Het bleef bij 'zoals het hoort'.

Verherstraeten stelt dat de deelstaten de middelen zullen krijgen die nodig zijn om 'een goed en degelijk beleid' te voeren.

In het programma werd de staatssecretaris ook geconfronteerd met zijn uitspraak dat studenten wel moeten denken dat de politici een bende klungelaars moeten zijn door de aanslepende onderhandelingen. 

Maar de lange duur is volgens hem te verklaren door de complexiteit van het dossier. Bovendien zijn communautaire dossiers volgens hem emotionele dossiers. 'We laten de spanning stijgen tot de druk te hoog is. Dan is het heel moeilijk om te kalmeren.'

Het lange onderhandelen heeft wel zijn vruchten afgeworpen, meent Verherstraeten. 'Op veel vlakken zullen we naar meer efficiëntie gaan.' Daarbij haalt hij het werkgelegenheidsbeleid en het woonbeleid aan.

Verherstraeten hoopt de staatshervorming dit jaar rond te krijgen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig