Bij de aardbeving in China met een kracht van 6,6 op de schaal van Richter zijn al minstens 179 doden gevallen. Er zijn ook duizenden gewonden. De autoriteiten sturen soldaten ter plaatse voor reddingswerken.

De ramp gebeurde in de provincie Sichuan, een streek die ook in 2008 al een zware aardbeving te verduren kreeg, waarbij naar schatting bijna 87.000 mensen omkwamen.

De aardschok duurde een dertigtal seconden. Het epicentrum lag vlakbij de stad Ya’an. De aardbeving verraste de bevolking rond 08.00 uur, en heel wat inwoners renden in pyjama de straat op of werden wakker door het natuurgeweld.

Omdat de beving zich net onder het aardoppervlak voor deed, is de schade groot. De eerste foto’s van de ramp tonen dat heel wat gebouwen zijn ingestort en hoe Chinezen slachtoffers van onder het puin halen.

'Eerste 24 uur ontzettend belangrijk'

De Chinese president Xi Jinping en premier Li Keqiang bevolen onmiddellijk dat alle mogelijke middelen zouden worden ingezet om slachtoffers te redden. Meer dan 2.000 soldaten zijn in allerijl naar de regio gestuurd om er de plaatselijke reddingsdiensten te helpen.

'Het is ontzettend belangrijk dat de eerste 24 uren na de aardbeving volop worden benut, het is het gouden moment om levens te redden', aldus premier Li Keqiang die pas vorige maand werd ingezworen. Hij vertrok meteen zelf naar het rampgebied om polshoogte te nemen van de reddingswerken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig