Gazet van Antwerpen ondervroeg tussen 9 maart en 7 april 500 moslims en 200 niet-moslimjongeren tussen 15 en 25 jaar, evenveel jongens als meisjes. In 2005 voerde de krant hetzelfde onderzoek uit bij een vergelijkbare doelgroep.
De resultaten zijn volgens de krant weinig rooskleurig. Op het vlak van aanvaarding en discriminatie is er nauwelijks iets veranderd. Zestig pct van de moslimjongeren (meisjes nog meer dan jongens) denken dat de Vlaamse samenleving hen nooit als geïntegreerd zal beschouwen.
Slechts 30 procent voelt zich aanvaard door de Vlaamse samenleving. 25 procent van de meisjes voelt zich zelfs minder aanvaard.
Net als acht jaar geleden zegt één op de drie dat hij of zij al gediscrimineerd werd op school en één op de vijf dat dit gebeurde op het werk. Het slachtoffer zijn van racisme is wel gedaald van 59 naar 51 procent.
'Nog veel werk'
De resultaten van de enquête baren minister Bourgeois zorgen. 'Dat zoveel jongeren zich gediscrimineerd of niet aanvaard voelen, betekent dat wij nog heel veel werk hebben als samenleving', zegt Bourgeois op Radio 1. 'Het is eigenlijk een wij-zijverhaal. Wij als samenleving kunnen en moeten nog heel wat extra inspanningen doen, maar omgekeerd geldt dat evengoed. Misschien zou een omgekeerd onderzoek wel net uitwijzen dat wij denken dat jonge moslims er niet bij horen omdat ze dat niet willen.'
Meyrem Almaci (Groen) is niet verbaasd door de resultaten. 'Het wordt hoog tijd dat we die discriminatie in het onderwijs en bij de tewerkstelling aanpakken', zegt ze.
De volledige resultaten van de enquête staan morgen in Gazet van Antwerpen.