Algemeen directeur De Munt is Overheidsmanager van het Jaar
Peter De Caluwe Foto: belga
Peter De Caluwe, intendant van De Munt, wordt overheidsmanager van het jaar.

De prijsvan overheidsmanager van het jaar wordt al 15 jaar uitgereikt door de Vlaamse Vereniging voor Bestuur en Beleid (VVBB), maar het is pas de tweede keer dat de overheidsmanager uit de cultuurwereld komt. De eerste manager uit culturele hoek die de eer te beurt viel was Willy Van Den Bussche, toen conservator van het  Museum voor Moderne Kunst in Oostende, in 1997. De Caluwe volgt Stefaan Van Mulders van het Agentschap Bijzondere Jeugdzorg op.  Eerder ging de prijs naar Piet Vanthemsche (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen).

 De VVBB wil met de prijs een manager in het zonnetje zetten 'die de openbare sector op uitmuntende manier vertegenwoordigt en bijdraagt tot het publieke debat'.  Ze looft de Caluwes sterk leiderschap, met nadruk op zijn zelfverzekerde communicatie.

De Munt werd in 2011 al uitgeroepen tot Operahuis van het Jaar door het gezaghebbende Duitse tijdschrift Opernwelt. Dat jaar werd de Caluwe ook president van Opera Europa, de Europese vakvereniging van operahuizen en festivals.  Civil Servant

Civil servant

Naast de prijs 'overheidsmanager van het jaar' gaf de VVBB ook een Lifetime Achievement Award - een prijs voor een hele carrière in de openbare sector. Die ging naar iemand die de jury als het voorbeeld van een civil servant beschouwt: Georges Monard die het grootste deel van zijn loopbaan doorbracht in de onderwijssector: als kabinetschef van de ministers van Onderwijs Geens en Coens (CD&V), als topambtenaar voor het hoger onderwijs en later vooal als secretaris-generaal van het Vlaams onderwijsdeparterment (1987-2001).

Goed bestuur was zijn slogan en die nam hij later mee: toen hij van 2001 tot 2008 federaal actief was als voorzitter van de federale dienst Personeel en Organisatie waar minister Luc Van den Bossche een tijdlang zijn politieke partner was.

Na zijn pensionering dook hij weer op in de onderwijssector: voor de ministers Vandenbroucke en Smet maakte hij een rapport over de hervorming van het secundair onderwijs.