Modellenbureau rekruteert modellen aan een ziekenhuis voor anorexia
Archiefbeeld Foto: REUTERS

Een modellenbureau heeft nieuwe modellen gezocht aan een gezondheidscentrum voor mensen met eetstoornissen in Stockholm. Dat verklaarde donderdag het centrum.

‘Ze stonden buiten het gebouw te wachten op jonge meisjes die naar buiten gingen om te wandelen', zei de directrice van het publieke gezondheidscentrum, Anna-Maria af Sandeberg. Ze gaf geen verdere details over het betrokken modellenbureau.

Volgens het centrum kenden de ronselaars de gewoontes van de instelling zeer goed en handelden ze zonder schaamte. ‘Een van de meisjes die gecontacteerd werd, zat in een rolstoel omdat ze zo mager was', betreurde af Sandeberg.

De feiten deden zich enkele maanden geleden voor. Sindsdien zijn de uren van het centrum aangepast. De directeur van het agentschap Elite Model Management van Stockholm, Fredo Kazemi, ontkende bij deze methoden betrokken te zijn. ‘Het is walgelijk en onethisch. Ik geloof niet dat een groot en ernstig agentschap op zo'n manier te werk zou gaan', verzekerde hij.

Het Centrum van Stockholm voor eetstoornissen is de grootste van Zweden in zijn domein. Er worden tegenwoordig 1.700 patiënten behandeld, van wie het merendeel jonge meisjes zijn. Sommigen zijn opgenomen in het ziekenhuis, anderen volgen een behandeling in het daghospitaal.

Het modemilieu wordt vaak beschuldigd extreme magerzucht aan te moedigen en modellen te tonen die lijden aan anorexia. Behalve in Spanje en Israël waar modellen verplicht zijn een bepaald gewicht te hebben, volgen anderen zelf hun regels.