Striktere regels voor esthetische geneeskunde goedgekeurd
Archiefbeeld

De Senaat heeft donderdag het wetsontwerp definitief goedgekeurd dat wanpraktijken bij esthetische ingrepen aan banden moet leggen. ‘Tot vandaag kon bijvoorbeeld een oogarts perfect een borstvergroting uitvoeren en gebeurden zaken zoals lasering en weghalen van tatoeages nog te vaak door medisch niet-geschoolden', argumenteerde Nele Lijnen (Open Vld), die het wetsvoorstel van Dominique Tilmans (MR) mee ondertekende. N-VA en Vlaams Belang onthielden zich.

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx kondigde aan dat de wet begin mei van kracht zal worden. Vanaf dan mag enkel een arts heelkundige en esthetisch-geneeskundige ingrepen uitvoeren. Het verwijderen van tatoeages en inspuiten van botox wordt uitgesloten voor schoonheidsspecialisten.

Er komen speciale opleidingen voor artsen tot ‘geneesheer-specialisten in de niet-heelkundige esthetische geneeskunde' en voor schoonheidsspecialisten om te mogen epileren via laser- of pulslichttechnieken. Huisartsen kunnen na het volgen van een opleiding ook esthetische ingrepen uitvoeren en zullen twee jaar na het bekomen van de beroepstitel moeten kiezen of ze huisartsenpraktijk verder zetten of kiezen voor de esthetische ingrepen. De wet verduidelijkt voorts ‘wie wat mag doen' volgens zijn bekwaamheden.

Een patiënt die een esthetisch-heelkundige of -medische ingreep ondergaat moet door de beoefenaar worden ingelicht over de aangewende technieken, de omstandigheden van de ingreep, de grootst mogelijke risico's, belangrijkste verwikkelingen, en een raming van de kosten voor de patiënt, die een bedenktijd van 15 dagen krijgt. Er geldt een speciale bescherming van minderjarigen.

Een arts die niet de kwalificaties heeft voor esthetische heelkunde loopt het risico op een straf tot één jaar en een boete tot 50.000 euro. Dezelfde sancties gelden ook voor een oplichter zonder enig diploma die een medische of esthetisch-heelkundige ingreep verricht. Een chirurg die een esthetisch-heelkundige handeling op een minderjarige verricht zonder het verplichte voorafgaande overleg of de informatieplicht aan de patiënt riskeert een straf tot 6 maanden en een boete van 25.000 euro.