Christian Lacroix gaat ontwerpen voor Schiaparelli
Christian Lacroix Foto: AP

Christian Lacroix gaat ontwerpen voor het legendarische modehuis Schiaparelli, dat nieuw leven wordt ingeblazen. Het blijft evenwel bij een eenmalige collectie, dus de zoektocht naar een vaste hoofdontwerper gaat door.

De Franse ontwerper gaat een eenmalige couturecollectie ontwerpen onder de noemer ‘Een liefdesverklaring voor Elsa', als hommage aan Elsa Schiaparelli. ‘Elsa is een heilige sfinx die nooit zal stoppen met onszelf dingen te laten afvragen, en dat terwijl ze nieuwe puzzels creëert via antwoorden. Mijn wens is om haar opnieuw centraal te stellen in haar modehuis en op het podium, waar via zij de wereld verleidde', zo vertelde Lacroix aan de Franse krant L'Express.

De ontwerper, die in 2009 nog het slachtoffer werd van de financiële crisis en zijn eigen lijn moest opdoeken, gaat aan de slag met vijftien van haar meest iconische creaties. Zijn herinterpretatie van Schiaparelli's ontwerpen worden gepresenteerd tijdens de Parijse haute couture modeweek in juli.

Nog geen hoofdontwerper

Voor modemagnaat Diego Della Valle, de man achter het afstoffen van het legendarische modehuis dat in 1954 de deuren sloot, is Lacroix een van de eerste in een rij van velen. Zijn plan is om ieder jaar een toonaangevende ontwerper te vragen naar hun kijk en interpretatie van het œuvre van Elsa Schiaparelli.

De zoektocht naar een hoofdontwerper wordt ondertussen voortgezet. Eigenlijk was het de bedoeling dat het modehuis al in juli 2012 een eerste collectie kon presenteren, maar de geruchten dat John Galliano of Giles Deacon daarvoor achter de tekentafel zouden kruipen, werden nooit bevestigd. De meest recente naam op het speculatielijstje: Marco Zanini van het Franse modelabel Rochas.