ACV: 'Regering bekijkt pistes om invoering eenheidsstatuut uit te stellen'
Marc Leemans Foto: Photo News
De christelijke vakbond voert vandaag actie voor het eenheidsstatuut. 'We informeren de mensen omdat de verschillen tussen arbeiders en bedienden weg moeten. Dat zeggen we niet alleen, dat zegt het Grondwettelijk Hof al meer dan 10 jaar', aldus ACV-voorzitter Marc Leemans. Die vreest dat de regering een verkeerde oplossing voorziet in het dossier.

Het ACV deelt vandaag in alle bedrijven waar ze vertegenwoordigd is, pamfletten uit om de werknemers te informeren over de gelijkschakeling van het arbeiders- en bediendendstatuut.

ACV-voorzitter Leemans zelf voerde actie in gezelschap van de voorzitters van een bediende- en een arbeiderscentrale: Ferre Wyckmans van de bediendebond LBC en Marc De Wilde van metaalvakbond ACV-Metea. 'Hiermee willen we duidelijk stellen dat we één visie hebben.'

'Piste om grondwet aan te passen'

Nadat het Grondwettelijk Hof in 2011 besliste dat het onderscheid tussen arbeiders en bedienden uiterlijk 8 juli weggewerkt moet zijn, zit het dossier momenteel bij de regering, dat een ‘basisvoorstel’ zou formuleren bij de werkgevers.

'We horen nu dat er bij de regering pistes zijn om de invoering van het eenheidsstatuut weer uit te stellen, door de grondwet aan te passen', stelde Leemans. 'In plaats van een oplossing zou men uitstellen en snel snel met een oplossing komen.'

Zo zou volgens Leemans in de grondwet ingeschreven kunnen worden dat het onderscheid tussen arbeiders en bedienden nog een tijdje kan voortbestaan. 'Dat is discriminatie inschrijven in de wet.'

'Begin van de actie'

Voor het ACV moeten alle verschillen tussen arbeiders en bedienden, zoals de carensdag en de opzegtermijnen, verdwijnen. Er mag voor de vakbond ook geen onderscheid zijn in functie van bijvoorbeeld loon of functie.

'Dit is het begin van de actie', dixit Leemans. De komende dagen wordt in de paritaire comités het gesprek aangegaan met de werkgevers en maandag volgt een actie bij de hoofdkwartieren van de politieke partijen.