Itinera: ‘Te duur eenheidsstatuut slecht voor werkgelegenheid‘
Foto: pol de wilde

Als arbeiders dezelfde duurdere ontslagbescherming als bedienden zullen krijgen, zal dat volgens 27 procent van de werkgevers zeker een impact hebben op de toekomstige werkgelegenheid. Nog eens 27 procent acht die impact ‘waarschijnlijk'. Dat blijkt uit een bevraging van denktank Itinera en Partena bij 1.024 bedrijven en werkgevers.

‘Het oeroude onderscheid tussen arbeiders en bedienden is een fossiel dat de werking van de Belgische arbeidsmarkt al lang verstoort', stelt Itinera. De denktank pleit ervoor om naast een beperkte en begrensde opzegtermijn een groter deel van het ontslagbudget te besteden aan middelen en diensten om de ontslagen werknemers zo snel mogelijk opnieuw aan de slag te krijgen.

Oplossing onzeker

Volgens Itinera is 85 procent van de respondenten bezorgd over de onzekerheid van het eenheidsstatuut. Zeventig procent denkt dat het onwaarschijnlijk of onmogelijk is dat er een onderhandelde oplossing komt.

Het Grondwettelijk Hof oordeelde in 2011 dat het onderscheid tussen arbeiders en bedienden uiterlijk 8 juli weggewerkt moet zijn. Itinera pleit ervoor een bredere hervorming door te voeren dan het eenheidsstatuut. ‘De onderhandelingsmarge kan toenemen door meer dan het eenheidsstatuut op tafel te leggen. Zo is er nood aan een beter kader voor vorming en opleiding, dat anticipeert op het doorgroeien in de carrière naar aanleiding van ontslag.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in