Homoseksuelen kunnen nu ook trouwen in Nieuw-Zeeland
Het nieuws werd door veel Nieuw-Zeelanders gevierd. Foto: AFP

Nieuw-Zeeland heeft woensdag een wet aangenomen die het homohuwelijk legaliseert. Het plaatselijke parlement heeft daarover een wet aangenomen. Nieuw-Zeeland is zo het dertiende land in de wereld waar homo's en lesbiennes kunnen huwen.

Met 77 stemmen voor en 44 tegen, hebben de parlementsleden het wetsvoorstel tot wijziging van de wetten die het huwelijk in het land sinds 1955 regelen, goedgekeurd. De vraag tot hervorming van die wetten werd ingediend door Louisa Wall, een homoseksueel volksvertegenwoordigster van de Arbeidspartij, de grootste oppositiepartij.

‘De wet beschouwde Nieuw-Zeelandse homoseksuelen als wezens die ondergeschikt waren aan andere burgers', zei Wall. Het voorstel werd verdedigd door de Nieuw-Zeelandse centrumrechtse premier John Key.

Het publiek dat de zitting bijwoonde kon zich bij de bekendmaking van de uitslag niet bedwingen. De toeschouwers begonnen spontaan het Maorische liefdeslied 'Pokarekare Ana' te zingen als symbool voor de overwinning.

Bekijk hier de video:

Protest

De beweging Family First uitte hevige kritiek tegen de wetswijziging. De groep beschuldigt de politieke verantwoordelijken van het ondermijnen van het traditionele huwelijk onder druk van homoseksuele militanten.

Naast Nieuw-Zeeland laten nog twaalf landen in de wereld het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht toe: België, Nederland, Spanje, Canada, Zuid-Afrika, Zweden, Argentinië, Uruguay, Noorwegen, Portugal, IJsland en Denemarken. In Australië, het buurland van Nieuw-Zeeland, werd een vergelijkbare wetswijziging in september nog verworpen.