Alles wat u moet weten over de begrafenis van Margaret Thatcher
Foto: AP
Margaret Thatcher, de Britse ex-premier die vorige week op 87-jarige leeftijd overleed, wordt woensdag met een rouwceremonie met militaire eer in Londen begraven. Het zal de eerste keer zijn sinds 1965, bij het overlijden van Winston Churchill, dat de Queen de begrafenis van een eerste minister bijwoont, wat van de ceremonie woensdag een van de grootste begrafenissen van de voorbije jaren maakt.

Margaret Thatcher krijgt op eigen vraag geen staatsbegrafenis, maar een zogeheten rouwceremonie met militaire eer. Toch vertoont de manier waarop de Britse ex-premier woensdag wordt begraven, grote gelijkenissen met hoe de Queen Mother en prinses Diana werden begraven.

Het verloop van de dag

Op dinsdag wordt het lichaam van Thatcher al naar de kapel in het Palace of Westminster overgebracht, om op woensdag van daaruit naar St Paul's Cathedral te vertrekken. Om 16u lokale tijd wordt dinsdag in Westminster al een korte ceremonie voor honderd genodigden voorgegaan door de decaan van Westminster. Na deze ceremonie kunnen parlementsleden en de genodigden het lichaam van Thatcher groeten.

Op woensdag vertrekt de kist om 11u Belgische tijd in een lijkwagen naar de kerk van St Clement Danes, de centrale kerk van de Royal Air Force. Daar wordt de kist met het lichaam van Thatcher op een paardenkoets geladen, om in rouwstoet onder begeleiding van 700 militairen naar St Paul's Cathedral te vertrekken. 

De eigenlijke ceremonie in St Paul's Cathedral wordt geacht om 12u Belgische tijd te beginnen.

De plechtigheden zijn woensdag vanaf 10.15u op de Britse televisiezender BBC1 te volgen.

Wie is er?

- In totaal zijn 2300 uitnodigingen verstuurd. Naast koningin Elizabeth II en prins Philip, worden ook alle nog levende Britse premiers, alle nog levende Amerikaanse presidenten en de volledige Britse regering uitgenodigd. Verder op de uitgebreide gastenlijst: de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, de voorzitter van de Europese Commissie Jose Manuel Barroso en de voormalige Zuid-Afrikaanse president F.W. de Klerk.

- Ook alle nog levende leden van de regering Thatcher kregen een uitnodiging voor de begrafenis in de bus.

- Voor België wordt vicepremier en minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) naar Londen gestuurd. 

- Zo'n 200 landen, gebieden en internationale organisaties zijn uitgenodigd om een officiële vertegenwoordiger uit te sturen.

- Tien personeelsleden van het Ritz hotel, waar Thatcher overleed, zijn welkom woensdag.

- Andere opmerkelijke gasten zijn actrice Joan Collins, zangeres Shirley Bassey, presentatoren Jeremy Clarkson en Terry Wogan en theatermagnaat Andrew Lloyd Webber. 

Wie zal er niet zijn?

- Cristina Kirchner, de president van Argentinië, is niet welkom op de uitvaart van de Iron Lady. De kinderen van Thatcher vonden haar aanwezigheid ongepast, gezien de recente geschillen rond de Falklandeilanden. De Argentijnse ambassadeur in Groot-Brittannië is wél welkom.

- Tekenen ook afwezig: prins William en de zwangere Kate Middleton, prins Charles en Camilla én Harry.

- Ook de voormalige presidenten George W. Bush en George H.W. Bush, een zwakke Nancy Reagan en een zieke Michail Gorbatsjov zullen niet aanwezig zijn. Nelson Mandela ziet zich om gezondheidsredenen genoodzaakt een afgezant te sturen, terwijl Angela Merkel haar minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle uitvaardigt.

En ook dat nog

- Op eigen wens van Thatcher wordt haar lichaam niet publiekelijk opgebaard. Het Britse parlement keerde wel vervroegd uit paasverlof terug, zodat de parlementsleden het lichaam van Thatcher (op een onbekende locatie) toch kunnen groeten.

- Ook het feit dat Thatcher geen staatsbegrafenis krijgt, is haar eigen wens. 'Ik ben Winston niet', zou ze gezegd hebben. Dat Thatcher de kosten van haar eigen begrafenis wou drukken, blijkt ook uit het feit dat de Royal Air Force geen militaire groet vanuit de lucht zal brengen. Thatcher had dit bij de regeling van haar eigen begrafenis geweigerd, omwille van de hoge kostprijs.

- Andere wensen van Thatcher zelf zijn dat alleen Britse muziek wordt afgespeeld tijdens de begrafenis en dat de genodigden een storting aan het Royal Hospital van Chelsea doorvoeren, eerder dan bloemen te schenken.

- De Queen Mother (2001), prinses Diana (1997) en Winston Churchill (1965) kregen wél een staatsbegrafenis. Ook hun rouwstoet legde dezelfde weg af, van Westminster Palace naar St Paul's Cathedral.

- De klokken van de Londense Big Ben zullen gedurende de begrafenis niet luiden. Die stilte is er voor het eerst sinds de begrafenis van Winston Churchill in 1965.

- Omdat voor de begrafenis van Margaret Thatcher uitzonderlijk veel volk in de straten van Londen wordt verwacht, worden andere grote evenementen woensdag afgelast. Zo gaat de première van de film Iron Man 3 pas donderdag door.

- De begrafenis veroorzaakte al heel wat deining in Groot-Brittannië. Volgens een peiling vindt zestig procent van de Britten dat zij niet moeten opdraaien voor de kosten. Het kostenplaatje van het evenement wordt op 9 miljoen euro geraamd.