Vastgoedmarkt kent dipje in maart
Foto: Wouter Van Vooren
De vastgoedmarkt heeft een flauwe maand achter de rug. In maart werd er 10 procent minder vastgoed verhandeld dan in februari. Vergeleken met maart 2012 gaat het om een daling met 5 procent. Dat zegt voorzitter Bart van Opstal van de Notarisfederatie in een gesprek met de redactie.

Het is geleden van het derde kwartaal van 2008, toen de financiële crisis losbarsttte, dat nog zo'n terugval werd opgetekend.'Tot einde februari stevenden we af op een sterk kwartaal, met duidelijk meer transacties dan de kwartalen voordien. Is dit een trendbreuk? Ik weet het niet. Daarvoor is het nog te vroeg. Voor de eerste weken van april hebben we nog geen cijfers. Bovendien waren dat vakantieweken. Die zijn dus niet zo representatief als gewone weken.'

'Je merkt duidelijk', zegt van Opstal, 'dat er twee soorten kopers in de markt zijn: de klassieke gezinnen die op zoek zijn naar een huis om zelf te bewonen en de investeerders, die nu hun spaarboekje nog nauwelijks iets opbrengt, liever in bakstenen investeren. Het koopgedrag van de eerste groepbleef in maart onveranderd, de tweede groep haakte duidelijk af.'

'Volgens mij moet je dat toeschrijven aan de crisis rond Cyprus en de vraag of spaarders nu mee moeten betalen om de banken te redden of niet. De investereerders willen eerst meer duidelijkheid en de vraag zal de komende maanden zijn hoe snel ze die krijgen'.

Stabiele prijzen

De prijzen voor woningen stegen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2012 met 0,1 procent tot 229.359 euro. Regionaal zijn er wel verschillen. In Vlaanderen zakte de gemiddelde prijs met 1,3 procent tot 246.487 euro. In Wallonië was er een stijging met 2,6 procent tot 174.354 euro. Ook in Brussel was er sprake van een lichte stijging tot 404.359 euro (+0,8 procent).

Appartementen zijn het jongste kwartaal 1,5 procent goedkoper geworden. Voor een appartement betaal je in ons land gemiddeld 200.345 euro. Ook hier zakte de prijs in Vlaanderen met 2,7 procent tot 200.365 euro. In Brussel bleef de daling beperkt tot 0,5 procent (223.631 euro). In Wallonië werden appartementen 1,4 procent duurder tot 157.643 euro.

Indicator

De Notarisbarometer is een vooroplopende indicator van de evolutie op de vastgoedmarkt. Hij is gebaseerd op de gegevens van het verkoopcompromis, dat gemiddeld zo’n vier maanden voor de definitieve akte tot stand komt.

De barometer maakt echter geen onderscheid tussen bestaande en nieuwe woningen, een punt van kritiek van vastgoedeconomen. Die verwijten de barometer daarom een gebrek aan doorzichtigheid.