VS-ambassadeur bezoekt laatste Belgische gemeente op 5 mei
Amerikaans ambassadeur in België Howard Gutman. Foto: BELGA

De Amerikaanse ambassadeur in ons land, Howard Gutman, rondt op 5 mei zijn bezoek aan de 589 Belgische steden en gemeenten af. Kort na zijn aantreden was hij de uitdaging aangegaan om alle gemeenten te bezoeken. Begin volgende maand staat met Voeren de laatste gemeente op de agenda. Dat werd dinsdag vernomen op de Amerikaanse ambassade, die het vertrek van Gutman tijdens de zomer bevestigde.

Howard Gutman (57) werd door VS-president Barack Obama in ons land aangesteld. De in New York geboren advocaat had de campagne die Obama de eerste keer naar het Witte Huis leidde, actief gesteund. Op 31 augustus 2009 trad Gutman in Brussel in dienst.

Bij zijn aankomst lanceerde hij de uitdaging om tijdens zijn functie alle 589 gemeenten en steden te bezoeken, en dit als ‘eerbetoon aan de Belgisch-Amerikaanse vriendschap'. Het initiatief ging niet onopgemerkt voorbij, en het haalde zelfs de voorpagina van de Amerikaanse editie van de Wall Street Journal. De ambassadeur hield zelfs een kaart van België bij waarop elke bezochte gemeente werd ingekleurd.

Op 5 mei krijgt Voeren als laatste gemeente een kleurtje. Die dag viert Gutman na de middag zijn exploot in zijn ambtswoning met een receptie met 600 bijzondere gasten die het land vertegenwoordigen: 589 burgemeesters, tien provinciegouverneurs en premier Elio Di Rupo.

Volgens de ambassade heeft ambassadeur Gutman tijdens zijn tocht ‘de natuurpracht en rijke geschiedenis van België' ontdekt. Eerst aan de beurt waren Charleroi en Mechelen.

Op het kapblok

Op de site www.usembe.ning.com zijn de foto's van alle bezoeken raadpleegbaar, van de ambassadeur die noten gooit vanop het balkon van het stadhuis van Bastenaken, tot het meedragen van de Meiboom in Brussel, of Gutman die met zijn hoofd op een kapblok in Eeklo ligt.

Deze zomer zit het ambassadeurschap van Gutman er normaliter op. President Obama heeft nog geen opvolger aangeduid.