Vilvoordse burgemeester Bonte tevreden over optreden gerecht
Foto: Photo News

Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde, is tevreden dat het federaal parket dinsdag een grootscheepse actie houdt tegen netwerken die strijders ronselen voor de burgeroorlog in Syrië. “Het gerechtelijk optreden komt geen dag te vroeg”, zegt de burgemeester. Ook Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) reageert dinsdag voorzichtig positief op de invallen.

“Het onderzoek loopt blijkbaar al maanden, maar het is dan ook al maanden dat wij geconfronteerd worden met die ronselaars en de drama's die hun praktijken veroorzaken.”

De voorbije weken trad burgemeester Bonte herhaaldelijk naar voor in de media om aan te klagen dat heel wat jongeren in zijn gemeente naar Syrië waren getrokken, geronseld door extremistische moslimbewegingen. “We hadden gevraagd om een kordaat optreden en ik ben dan ook tevreden dat het er gekomen is”, gaat Bonte verder. “Over de resultaten van de gerechtelijke acties heb ik voorlopig geen informatie, ik kan alleen maar hopen dat ze succes hebben.”

Burgemeester Bonte is er zich daarnaast wel van bewust dat een justitieel optreden alleen niet voldoende zal zijn om geradicaliseerde jongeren te overtuigen niet te vertrekken en te deradicaliseren. “Daarvoor moeten alle overheden inzetten op een grondiger integratiebeleid. Anderzijds mag er, vanuit de federale en Europese overheden, ook minstens een scherpere veroordeling komen van wat er in Syrië gaande is.”

Ook Somers voorzichtig positief

Ook Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) reageert dinsdag voorzichtig positief op de invallen die eerder op de ochtend gebeurd zijn. Ook in Mechelen vond minstens één huiszoeking plaats. “Het gerechtelijk onderzoek is ook voor een burgemeester geheim”, zegt Somers. “Maar als deze actie inderdaad kadert in het krachtdadig optreden tegen ronselaars, kan ik dat alleen maar toejuichen.”

Nog volgens Somers is het “een positief signaal van het gerecht dat het wie jongeren ronselt om in Syrië te gaan vechten en de organisaties die dit faciliteren, aanpakt”.

Over de eventuele resultaten van de actie wil of kan Somers niets kwijt.