Vier minderjarige jongens uit het Nederlandse uit Krimpen aan den IJssel zijn opgepakt voor de beroving en mishandeling van een 9-jarig meisje. Dorpsgenoten uiten ondertussen massale afkeer voor de jongens op sociale netwerksites.

Vorige week woensdag werd een 9-jarig meisje door de vier jongens van ongeveer 17 jaar beroofd, geslagen en op de grond gegooid. Een vrouw kwam tussenbeide en voorkwam erger.

Het meisje belandde in het ziekenhuis met een hersenschudding en een zware hersenbloeding. Hoe het nu met haar gaat, is niet bekend. De jongens zitten sinds woensdag vast en worden vandaag voorgeleid.

'Dorpsgenoten spelen voor eigen rechter'

Ondertussen dook op Facebook een foto op van drie van de vier verdachten. De foto is bewerkt met de tekst 'Dit zijn de helden van Krimpen.'

De familie van de jongste verdachte zegt tegen de Nederlandse krant Algemeen Dagblad de publieke beschimping van de jongens 'een schande' te vinden. 'We zijn diep teleurgesteld dat onze dorpsgenoten voor eigen rechter spelen', aldus de moeder van de jongen. Volgens de moeder is er sprake van een misverstand. 'Het is een nette, behulpzame jongen die goede cijfers op school haalt. Hij zou nooit een meisje mishandelen.'

Ook de vader van één van de andere jongens is boos. 'Hij zal niet veroordeeld worden, want hij heeft niks gedaan. Wacht maar af.' De man beweert dat de onbekende vrouw de vier vrienden wil laten opdraaien voor het aanrijden van het meisje. De politie is nog op zoek naar die vrouw voor een getuigenverklaring.