'Lopende activiteiten Alfacam worden afgewerkt onder curatele'
Foto: WDK
Volgens Sven Marinus, ceo van Alfacam Group, is het logisch dat de lopende activiteiten van Alfacam afgewerkt zullen worden, zij het onder curatele. 'Morgen (dinsdag, nvdr) vragen we de lopende WCO-procedure te laten opheffen en zal de rechtbank van koophandel wellicht het faillissement uitspreken,' reageert hij maandagavond. Eerder maandag beslisten de banken geen noodkrediet meer te verstrekken aan Alfacam.

Op de kantoren van Alfacam is maandag de hele dag onderhandeld met Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC. over een ultiem reddingsplan voor het bedrijf. De banken zijn echter niet bereid om een lastminute reddingsplan te steunen. 

Een een kort persbericht bevestigen de banken dat de gesprekken zijn afgesprongen. Ze zeggen wel dat er nog besprekingen worden gevoerd 'om de continuïteit op andere manieren te kunnen behouden'. Wat dit concreet inhoudt specifiëren ze niet. Een faillsement waarbij 120 mensen hun baan verliezen, lijkt dan ook onvermijdelijk.

Alfacam zet WCO-procedure stop

Na de bekendmaking dat de banken Alfacam geen noodkredieten meer zullen geven en dat er geen steun is voor de WCO-III-procedure (Wet Continuïteit Ondernemingen), zal de ceo dinsdag een verzoekschrift indienen bij de Antwerpse rechtbank van koophandel om de lopende WCO-procedure te stoppen.

'Daardoor vervalt de bescherming tegen schuldeisers en spreekt de rechtbank wellicht het faillissement uit. Daarna volgt vermoedelijk ook de aanstelling van een curator', aldus Marinus.

De reden voor het njet van de banken is in deze fase niet helemaal duidelijk. Sommigen vermoeden dat de banken denken dat een naakte verkoop door een curator evenveel kan opbrengen als een doorstart via een overnemer. Sinds vorige week lag zo'n doorstartplan van de hand van een nieuwe speler op tafel. Voor die doorstart was financiële steun van de banken nodig.

Faillissement betekent niet dat alle activiteit uit Lint verdwijnt

Volgens Marinus is het na een faillissement aan de curatoren om over de lopende activiteiten te beslissen, maar zou het wel de bedoeling zijn dat ze uitgevoerd worden: 'De Ronde van Turkije, de voetbalcompetitie in Saoedi-Arabië en The Voice kunnen zonder veel moeite plaatsvinden en nog inkomsten genereren', stelt hij. 'De banken willen kijken naar oplossingen, en we gaan er vanuit dat er fondsen vrijgemaakt voor zullen worden.'

Het faillissement betekent niet meteen dat alle activiteit uit Lint verdwijnt: 'Er zijn unieke studio’s, waar commerciële interesse voor is', stelt Marinus. 'Ook de multicamera-activiteiten en in het bijzonder de draadloze uitzendingen zoals in de Ronde van Vlaanderen zijn zaken met lopende contracten waar interesse voor is.'

Terugblikken wil Marinus nog niet: 'eerst het verzoekschrift indienen.'

Alfacam-aandeel blijft geschorst

Ook Vlaanderen verliest bij een faillissement van Alfacam. De Vlaamse overheid verliest via Gigarant naar schatting 16 miljoen euro.  

De handel in het aandeel Alfacam blijft voorlopig geschorst. Bij de laatste notering op woensdag sloot het aandeel op 70 eurocent. In 2007 trok het bedrijf naar de beurs tegen 15,75 euro. Dat betekent dat wie toen voor 100 euro aandelen kocht, daar nu nog 4,4 euro zou voor terugkrijgen. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig