Wat kost faalangst?
Foto: jobat.be
In vele organisaties blijft de kost van een gebrek aan zelfvertrouwen of assertiviteit ongezien. Het verlies aan productiviteit, optimalisatie en uiteindelijk engagement komt niet voor in een jaarlijks budget. Weinig energie wordt geïnvesteerd in een open en waarderend klimaat, dat nochtans makkelijk betrokkenheid, motivatie en (zelf)vertrouwen vergroot.

‘In mijn eerste job durfde ik niet op mijn drukbezette baas af te stappen om de dingen waar ik mee zat te bespreken. Ik was bang te veel tijd in te nemen, domme vragen te stellen en – misschien nog wel het ergste – op één op andere manier afgewezen te worden’, bekent zelfvertrouwencoach Inge Ketels. ‘Dus vond ik het wiel wel zelf weer uit. Dat dat meer tijd kostte, ik daardoor hoogst waarschijnlijk minder afstemde op de visie en doelen van de organisatie, hard werkte maar miste aan optimale productiviteit, was iets dat ons allebei ontging.’

Niet durven komt vaak voort uit een de natuurlijke emotie van faalangst. Je laten zien en voor jezelf opkomen roept immers per definitie faalangst op. Je bedenkt iets, of het nu gaat over een strategie, of het schrijven van een rapport of het stellen van een vraag: je gaat ergens voor staan. Je riskeert dat mensen het niets vinden, het slecht vinden, of het zelfs negeren.

Faalangst zorgt voor het vermijden van contact met collega’s, klanten of je manager. Je neemt te weinig actie of durft niet naar buiten te komen met ideeën. Of je gaat juist ongepast reageren en wordt boos, met alle gevolgen van dien.

Dit alles kost heel wat. Voor de organisatie aan productiviteit, optimalisatie en zelfs omzet. Voor jezelf kost het je goed voelen. Je komt weinig uit de verf en voelt je slecht over jezelf. Maar faalangst kan alleen bestaan als het taboe is en als je er een negatief oordeel over hebt.

>

>

>

>