Blankenberge en Knokke-Heist willen meeuwen doodschieten
Foto: nmi
Na seizoenen van overlast en halfbakken oplossingen, pleiten Blankenberge en Knokke-Heist nogmaals voor een drastische oplossing om de agressieve meeuwen de baas te kunnen. De kuststeden menen dat de beestjes doodschieten de enige, effectieve oplossing is, zo schrijft Het Laatste Nieuws.

Een opgezette vos op een telegeleide auto, voederbakken op zee of laserstralen. Geen enkele van deze methodes is erin geslaagd om de agressieve meeuwen weg te houden. Oostende gaat het dit jaar proberen met kleurrijke windmolentjes, maar Blankenberge en Knokke-Heist denken niet dat dit de meeuwen zal imponeren, laat staan afschrikken.

Net zoals vorig jaar hebben de twee gemeenten Vlaams minister van Leefmilieu en Natuur Joke Schauvliege (CD&V) verzocht het beschermd statuut van de meeuwen op te heffen. Blankenberge en Knokke-Heist pleiten voor een maximum aantal meeuwen per vierkante meter. Door dat quotum zou een groot aantal dieren naar de eeuwige jachtvelden moeten verhuizen. ‘We zijn geen moordenaars, maar er is een grens', aldus Paul Geerinckx, milieuschepen in Knokke-Heist.

Volgens Nicolas Brackx, beleidsmedewerker bij Vogelbescherming Vlaanderen, is het doden van de dieren ‘slechts een schijnoplossing'. Hij wijst erop dat steeds opnieuw meer dieren zullen worden aangetrokken door het vele afval, de mensen die de meeuwen voederen en de tonnen vis die overboord worden gegooid. ‘De kust is nu één lange gedekte tafel voor meeuwen.'