RECEPT. Vijf originele picknickideeën uit het vuistje
Foto: rr
Als na weken van uitgesponnen winterkou en regen éindelijk een dagje zon lonkt, halen we met alle plezier en geheel terecht de picknickmand van onder het stof. Een gezellig deken, fijn gezelschap én vijf originele gerechtjes die u eenvoudig op voorhand bereidt en uit het vuistje eet. Een Italiaanse focaccia, kleurrijke bietensalade of een verfrissende ijsthee die uw kroost sowieso blij maakt? Smakelijk!

1 Focaccia met zongedroogde tomaat en mozzarella
- Recept van All recipes -

Ingrediënten:

250 ml water,
400 gr broodmeel,
1 eetlepel melkpoeder,
3 1/2 eetlepels suiker,
1 theelepel zout,
3 eetlepels boter,
2 theelepels gedroogde gist,
25 gr fijngesneden zongedroogde tomaatjes,
2 eetlepels olijfolie,
2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas,
2 theelepels gedroogde rozemarijn,
1 theelepel knoflookzout,
120 gr geraspte mozarella.

Bereiding:

Dit recept is voor een broodbakmachine, maar wie dat wil maakt het brood ook op de traditionele manier. 

- Doe water, meel, melkpoeder, suiker, zout, boter, tomaten en gist in de broodbakmachine in de volgorde die de fabrikant aangeeft. Zet op de deegstand en start de machine

- Als de broodbakmachine klaar is, haal je het deeg eruit en kneed nog eens 1 minuut met de hand. Leg in een met olie ingevette kom en draai het deeg om zodat het een laagje olie heeft. Dek af met een vochtige theedoek en laat 15 minuten rijzen op een warme plek.

- Bestuif een bakplaat met maismeel. Rol het deeg uit zo groot als de bakplaat. Maak kuiltjes in het deeg met je vingers. Bestrijk de bovenkant met olie en dek af met een vochtige doek. Laat 30 minuten rijzen.

- Bestrooi met Parmezaanse kaas, rozemarijn, knoflookzout en mozzarella.

- Bak het brood in de oven 15 minuten op 200 graden C, tot het mooi bruin is. Laat iets afkoelen en snijd in vierkantjes.

2 Bietensalade met originele dressing van mierikswortel
- Een recept van Culy -

Ingrediënten:

500 gram (gekookte) rode bieten,
100 gram roze garnaaltjes,
1 ui,
4 eetl. kappertjes,
20 witte druiven,
1 eetl. mayonaise,
3 eetl. magere yoghurt,
1 eetl. mierikswortel,
snufje peper en zout,
1 bruine pistolet,
halve kropsla,
2 eetl. verse peterselie.

Bereiding:

- Schil de gekookte bietjes, snijd ze in plakken en daarna in gelijke repen van een halve centimeter. Alle ingrediënten komen pas bij elkaar op het bord zodat niet de hele salade rood van de bietjes ziet. Halveer de ui, pel hem en snijd in halve ringen. Was de druiven en halveer ze. Mochten er pitjes in zitten dan kun je die er gemakkelijk uithalen.

- Laat de kappertjes uitlekken. Hak 3 eetlepels kappertjes en de verse peterselie samen fijn. Snijd de pistolet in 8 dunne plakjes en besmeer ze met de kappertjes pesto en bak ze enkele minuten in de heteluchtoven op 200 graden krokant. Pluk de bladeren van de kropsla en was ze in ruim koud water. Daarna pluk je de sla in kleinere stukjes en laat je ze goed uitlekken.

- Maak een dressing van de mayonaise, magere yoghurt, mierikswortel en een snufje zout en peper. De kropsla leg je onderin de kommen en daaroverheen strooi je alle ingrediënten die je net hebt klaargemaakt en de garnaaltjes. Zo behoud je alle sprankelende kleuren en smaken. Besprenkel de salade met de mieriksworteldressing en serveer met 2 crostini’s met kappertjes pesto. Pure smaken op je bord!

- Variatietip: vervang de kropsla en garnaaltjes door witlof en warm gerookte zalm.


(Beeld: Culy)

3 Aardappelcupcakes
- Een recept van Dagelijkse kost -

Ingrediënten (voor 4 personen):

4 sneetjes chorizo (dikke; 4-5 mm),
6 kwartjes van artisjokken (opgelegd in olie),
2 eieren,
1 ui,
2 eetlepels verse geitenkaas,
2 eetlepels bloem,
1 koffielepel bakpoeder,
1 eetlepel fijngehakte verse oregano,
1 scheutje olijfolie,
1 kg aardappelen (loskokend).

Bereiding:

- Schil de aardappelen en kook ze extra gaar in gezouten water.  Versnipper de ui en snij de dikke sneetjes chorizo in kleine blokjes. Snij ook de opgelegde artisjokken in stukjes.

- Stoof de ui aan in een pan met een scheutje olijfolie. Voeg daarna de blokjes chorizo toe en laat ze kort meestoven. Doe hetzelfde met de stukjes artisjok.

- Giet de gekookte aardappelen af en voeg er de geitenkaas aan toe. Stamp tot een fijne (droge) puree.

- Hak de verse oregano fijn.  Meng de ui, de chorizo, de stukjes artisjok en de oregano onder de puree.  Verwarm de oven voor op 170°C.

- Breek de eieren en hou de eiwitten apart. Meng de dooiers samen met de bloem en het bakpoeder onder de lauwe puree.  Roer alles tot een aardappelbeslag en laat dit verder lauw worden.  Klop de eiwitten stijf en spatel ze onder het beslag. Let erop dat je puree niet te warm is, want anders verliest het luchtige eiwit z’n effect.

- Doe het beslag in een plastic spuitzak, knip het puntje eraf en verdeel het over de cups.  Bak de cakes gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven (170°C). Serveer ze als aardappelsnack, of als een originele aardappelbereiding bij een hoofdgerecht.

4 Half hartige carrot cake
- Een recept van Dille & Kamille -

Ingrediënten: 

Voor de cake:
Boter om in te vetten,
250 gr volkorenbloem,
175 gr rietsuiker,
175 gr bruine basterdsuiker,
3 eieren,
175 ml zonnebloemolie,
55 ml zure room, 
2 tl vanille-extract,
1/2 tl nootmuskaat,
2 tl kaneel,
1 tl sodium bicarbonaat (dubbelkoolzure soda, baking soda),
1 mespunt zout,
 300 gr wortelen, geraspt,
75 gr kokos,geraspt.

Voor het glazuur:
110 gr verse kaas (bv. Philadelphia),
50 gr zachte roomboter,
50 gr gezeefde poedersuiker,
sap van 1/2 citroen.

Bereiding:

De cake:
-  Verwarm de oven voor op 175°C/th 4.Vet de bakvorm in met wat boter.

-  Meng in een kom bloem, rietsuiker, bruine basterdsuiker, sodiumbicarbonaat, zout, kaneel en nootmuskaat goed door elkaar. Klop de eieren los, voeg de olie, zure room en het vanille-extract eraan toe.  Voeg bloem- en eiermengsel bij elkaar.

-  Meng de geraspte wortel en de kokos door het beslag. Doe het beslag in een ingevette bakvorm.

- Bak de cake op 180 °C gedurende +/- 1u30 minuten. Test de gaarheid door in cake te prikken met een caketester (de tester moet schoon uit de cake komen).

Het glazuur:
-  Klop alle ingrediënten tot een smeuïg mengsel.

- Bestrijk hiermee de afgekoelde cake en laat het glazuur een uur in de koelkast opstijven.


(Beeld: Pinterest)

5 Verfrissende ijsthee met munt
- Een recept van My high tea -

Ingrediënten:

1,5 liter water,
4 takjes verse munt,
3 el suiker (of honing),
2 theezakjes (zwart) of losse thee,
ijsblokjes,
eventueel enkele schijfjes citroen.

Bereiding:

- Kook 1,5 liter water. Neem een hittebestendige kan of pan en doe hier de munttakjes, zwarte thee en suiker in. Giet daarna het kokende water in de kan.

- Laat de thee wat langer dan normaal trekken en verwijder daarna de theezakjes. 

- Laat de thee eerst afkoelen en zet ze daarna minimum twee uur in de koelkast.

- Serveer de ijsthee zo koud mogelijk en voeg muntblaadjes en/of citroen toe.


(Beeld: My high tea)