Japan van zero tot hero en goud lijkt out
Jan Reyns - redacteur economie De Standaard redactie

Japanse aandelen waren nog maar eens de grote winnaar van de week met een winst van 5%, terwijl de goudprijs met een duik onder 1.500 dollar per ounce de grote flopper was.

Beide fenomenen lijken bezig aan een complete ommekeer. Het ene ten goede, het andere terug naar af.

Gedurende meer dan een decennium was goud de grote ster voor beleggers, met een vervijfvoudiging van de koers. Tegelijk bleven de Japanse beurzen gevangen in een baissemarkt.

De verklaring voor de royale 30% winst van de Japanse Nikkei-index dit jaar (60% sinds november) is duidelijk .

De nieuwe premier Shizo Abe had in november vorige jaar beloofd dat hij de Bank of Japan (BoJ) zou dwingen tot eenzelfde geldstimulans als de Amerikaanse centrale bank. Op 5 maart lanceerde de BoJ een enorm inkoopprogramma voor Japanse waardepapieren.

Het effect was buitengewoon, omdat Japanse aandelen al jaren gemeden werden en extreem goedkoop waren.

En zoals altijd volgen beleggers de prijzen (‘sentiment follows price', in het jargon). Strategen rollen nu over elkaar heen om Japanse aandelen aan te bevelen. Donderdag liet Goldman Sachs weten dat het de Nikkei nog vlot 15% ziet stijgen.

Het tegengestelde fenomeen zien we bij goud. Daar wedijveren de banken nu met elkaar om de gouden periode dood te verklaren. Met uiteraard datzelfde Goldman Sachs als een van de belangrijkste cheerleaders. ‘Goud zakt naar 1.450 dollar eind dit jaar en 1.270 dollar volgend jaar', aldus de analisten van de zakenbank.

Goud was ondanks het onverpoosd bijdrukken van geld, de crisis in de eurozone en de fratsen van Noord-Korea niet meer vooruit te branden de voorbije twee jaar ( zie grafiek). Heeft het intussen zijn top bereikt? Is het te duur geworden? Deze week gingen er ook geruchten dat Cyprus goud zou gaan verkopen om het extra begrotingstekort op te vangen.

Na een decennium van stijgende koersen zijn er vele volgers op de goudtrein gesprongen. Dat ging hand in hand met de opkomst van de (goud)trackers (ETF's): een beursgenoteerd vehicel waardoor iedereen met een muisklik grondstoffen kan kopen. Maar voor het eerst stroomt het geld dit jaar niet in maar uit de goudtrackers.

Volgens grondstoffenkenner Boris Cukon is het nog te vroeg om de goudhausse dood te verklaren. ‘Ik zie de terugval als tijdelijk omdat de fundamentele vraag naar goud in de groeilanden (zowel vanuit de privé als centrale banken) sterk is, terwijl het aanbod nieuw goud beperkt blijft.' En wat als de Fed stopt met geld drukken? Cukon: ‘De economie blijft zwak en kan geen hogere rentevoeten aan. Bovendien is Japan nu ook beginnen geld te drukken. Neen, ik stap niet uit goud.'

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig