Kwart van politiezones actief op Twitter
Archiefbeeld Foto: hans van rhoon

Op dit moment hebben 51 van de 195 lokale politiekorpsen in ons land een Twitteraccount die actief beheerd wordt. De meeste accounts (45) zijn van Vlaamse zones. Slechts vijf Waalse zones en één Brusselse zijn actief op Twitter. De 51 accounts hebben samen net iets meer dan 37.500 volgers. Dat blijkt uit cijfers van Polinfo.be, een website die informatie voor en over de politie verzamelt.

Twee jaar geleden werd binnen de federale politie een werkgroep opgericht die een leidraad uitwerkte voor het gebruik van Twitter en Facebook door de lokale politiekorpsen. De leidraad werd in het najaar van 2011 verspreid. Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom riep de politie toen op ‘massaal gebruik te maken van sociale media'. Nu, twee jaar later, onderzocht Polinfo.be hoeveel zones Twitter al gebruiken als communicatiekanaal.

Van de 195 lokale politiekorpsen blijken 51 zones, of iets meer dan één op vier, de stap naar Twitter gezet te hebben. Het grootste deel is in handen van Vlaamse korpsen (45 accounts), terwijl vijf Waalse zones en één Brusselse zone een actief beheerde account hebben.

De zone Leuven heeft de meeste volgers (3.358), op de hielen gezeten door Mechelen (2.956). De meeste tweets werden geplaatst door de zones Mechelen (5.456) en Wetteren-Laarne-Wichelen (5.156). Van de Waalse zones op Twitter steekt Mons-Quévy ver boven de andere zones uit met 860 volgers en 474 geplaatste tweets. De zone Brussel Hoofdstad Elsene heeft 372 tweets verstuurd en bereikt nu 1.119 volgers.