Energieleverancier Electrabel blijft marktaandeel verliezen in Vlaanderen, maar het gaat steeds minder snel. Dat blijkt uit cijfers van energieregulator VREG voor maart. Het aantal leverancierswissels neemt sterk af na een periode van groot verloop.

Electrabel was in maart nog goed voor 46,64 procent van de Vlaamse elektriciteitsmarkt, tegen 47,05 procent in februari. Vorig jaar haalde het bedrijf nog een marktaandeel boven 50 procent.

Bij de professionele afnemers (56,96 procent) doet de historische leverancier het nog steeds beter dan bij de gezinnen (44,60 procent). Kleinere spelers als Eni, Essent, Lampiris en Eneco groeien verder.

Dezelfde trend is waar te nemen op de Vlaamse gasmarkt. Daar haalde Electrabel in maart nog een marktaandeel van 43,23 procent. Bij de huishoudens was dat 41,61 procent en bij de bedrijven 53,84 procent.

Steeds trager

Het valt op dat in maart weinig mensen van leverancier wisselden in vergelijking met de voorgaande maanden. Er werden 34.013 leverancierswissels voor elektriciteit geteld, wat van maart de kalmste maand maakt sinds maart vorig jaar. In februari waren er nog 49.722 leverancierswissels en in januari zelfs 103.853. Voor gas is ook hier dezelfde trend te zien.