RECEPT. Drie smakelijke doe-het-zelfhamburgers
Foto: Pinterest
Hamburgers zijn een populair fastfoodgerecht, dat u eigenlijk even snel - en nét iets gezonder - thuis in elkaar flanst. En omdat het niet altijd een klassieke cheeseburger moet zijn, vonden wij drie alternatieven met muntyoghurt, kippengehakt en toetsen van tonijn online. Smakelijk!

1 Gekruide burgers met muntyoghurt in pitabrood
- Een recept van Aapplemint

Ingrediënten:

Gehakt,
Rode peper, fijngehakt,
Gehakte knoflook,
Fijngehakte rode ui,
Fijngehakte koriander,
1 tl komijn,
Zout naar smaak,
Komkommer, in plakjes,
Griekse yoghurt,
Fijngehakte verse munt,
Paar blaadjes sla,
Pitabroodjes.

Bereiding:

- Doe in een mengkom het gehakt, komijn, koriander, pepers, knoflook en ui. Alle hoeveelheden naar smaak. Goed mengen met je handen en platte burgers vormen. Bak deze in een paar druppels olijfolie in een anti-aanbaklaag of grillpan. Ondertussen meng je de Griekse yoghurt met munt en wat zout.

- Verwarm de pitabroodjes en snijd ze open, doe de sla erin, daarna de hamburgers, de plakjes komkommer en tot slot de muntyoghurt.


(Beeld: Aapplemint)

2 Kippenhamburger zonder schuldgevoel
- Een recept van Cookanista -

Ingrediënten (voor 4 personen):

600 gr gekruid kippengehakt,
1 ui,
3 eetlepels fijngehakte koriander,
Olijfolie,
1 tomaat,
1/2 komkommer,
Enkele blaadjes ijsbergsla,
2 grote augurken,
4 volkorenbroodjes,
Tomatenketchup,
Peper en zout.

Bereiding: 

-  Pel de ui en snipper fijn. Meng het kippengehakt met de ui en de koriander, kruid eventueel met peper en zout. Maak 4 gelijke bollen en druk ze plat zodat je hamburgers krijgt

-  Verhit wat olijfolie in een antikleefpan en bak de hamburgers op een hoog vuur aan tot ze een korstje hebben. Zet het vuur lager en laat de hamburgers zachtjes volledig garen

-  Was de tomaat en komkommer en snij in schijfje. Snij de sla fijn en de augurken in lange repen

-  Snij de broodjes open en leg er wat sla op. Leg de hamburgers op de sla en bedek ze met tomaat, komkommer en augurk. Werk af met wat ketchup


(Beeld: Cookanista)

3 Tonijnburger met mierikswortel
- Een recept van Carolines Blog -

Ingrediënten:

400 g verse tonijn,
6 lente uitjes,
Een handvol korianderblaadjes,
2 tl geraspte mierikswortel (uit een potje),
Zonnebloemolie,
Zout en peper.

Bereiding:

- Snijd de tonijn in grote stukken. Doe ze in de keukenmachine en maak ze fijn. Snijd de lente uitjes in kleine stukjes en voeg toe samen met de koriander, mierikswortelsaus, zout en peper toe aan de gehakte tonijn (Je kunt ook alles tegelijk in de keukenmachine doen). Meng alles met je handen en vorm er 4 burgers van.

- Verhit een beetje olie in een koekenpan. Haalde burgers door een beetje bloem, veeg het teveel er af en bak ze 3 à 4 minuten aan elke kant tot ze net gaar zijn. Leg ze even op keukenpapier.

- Snijd een broodje open, verdeel er wat sla, schijfjes tomaat en komkommer op en leg de tonijnburger erop. Doe op de tonijn nog een lepeltje mayonaise en leg er een stukje limoen of citroen bij.


(Beeld: Carolines Blog)