Vorig jaar werden 45.433 nieuwe Belgen geregistreerd. Dat zijn er een kleine duizend minder dan in het recordjaar 2002 (46.417). Zo blijkt uit cijfers van het Rijksregister van de natuurlijke personen die Vlaams Belang-Kamerlid Filip De Man van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet kreeg. Volgens De Man steeg het aantal nieuwe Belgen in één jaar tijd met 8.000, en de recente wetswijziging zal de trend niet keren, verwacht de Vlaams Belanger.

De Man kuiste de cijfers die hij van Milquet kreeg uit, door onder meer de in het buitenland geboren kinderen uit Belgische ouders te schrappen. Hij komt op 38.176 nationaliteitsverkrijgingen in 2012. Dat zijn er een 8.000 meer dan de 29.786 vreemdelingen die het jaar voordien de Belgische nationaliteit verkregen.

Volgens de Vlaams Belangvolksvertegenwoordiger is het de vraag of de recente wijziging van de wetgeving inzake nationaliteitsverwerving zal volstaan om het tij te keren. Zo moet een kandidaat-Belg nog steeds de streektaal niet kennen, wordt de dubbele nationaliteit op geen enkele manier aan banden gelegd en is er nog steeds geen sprake van een burgerschapsproef, aldus De Man, die erbij blijft dat men pas Belg kan worden na een ononderbroken wettelijk verblijf van tien jaar in het land. Nu kan dat na vijf jaar.