Termont excuseert zich bij nabestaanden ‘mensentuin‘ Wereldexpo 1913
De Gentse burgemeester Daniël Termont. Foto: Filip Claus

In een videoboodschap verontschuldigt de Gentse burgemeester Daniël Termont zich, namens de stad Gent, aan de nabestaanden van de Senegalezen en Filipijnen die tentoongesteld werden in de ‘mensentuin' op de Wereldtentoonstelling van 1913. Dat meldt Kunstencentrum Vooruit.

Op de Gentse Wereldexpo, dit jaar 100 jaar geleden, werden 120 Senegalezen en 60 Filippijnen tentoongesteld in zogenaamde mensentuinen. Een ‘Waarheidscommissie' zal binnenkort in het Oud Gerechtsgebouw in Gent op zoek gaan naar de feiten en een antwoord zoeken op de vraag of die exotische attracties racistisch en mensonterend waren, of net een toonbeeld van interculturele uitwisseling.

Verwerpelijk

In de aanloop naar die Waarheidscommissie heeft de Gentse burgemeester Daniël Termont de nabestaanden van de tentoongestelde mensen officiële excuses aangeboden namens de stad Gent. ‘Het feit dat men mensen tentoongesteld heeft is verwerpelijk, denk ik, en ik wil dan ook als burgemeester namens de Stad Gent mijn verontschuldigen aanbieden aan de nabestaanden van de mensen die hier bij wijze van spreken als exotische dieren gebruikt zijn geweest', klinkt het.

‘De Waarheidscommissie: Expo Zoo Humain' is een productie van Chokri en Zouzou Ben Chikha en wordt geleid door ere-gouverneur en historicus Herman Balthazar. Die zal een wisselende groep getuigen en experten uitnodigen.

De Waarheidscommissie vindt plaats op 18, 19, 20, 25, 26 en 27 april 2013 in het Gentse Oud Gerechtsgebouw. Tickets en informatie via Kunstencentrum Vooruit.