Karel De Gucht verdedigt plan-Rehn
Foto: epa
Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht verdedigt het voorstel om grote spaarders te laten meebetalen bij een bankencrisis. Dat een rechtbank zich verzet tegen een aantal regeringsmaatregelen vindt hij 'een gevaarlijke evolutie'.

Europees commissaris Olli Rehn sluit niet uit dat grote spaarders moeten meebetalen als er zich nog een bankencrisis voordoet, zoals in Cyprus. Een uitspraak die heel wat stof deed opwaaien en die ook binnen de Belgische regering verdeeldheid zaaide.

Bij de liberalen en christendemocraten vindt Rehn een medestander, maar de socialisten hebben geen goed woord over voor de uitspraak. De liberale eurocommissaris Karel De Gucht verdedigt zijn Finse collega Olli Rehn.

'Als spaargeld tot 100.000 euro beschermd is, is dat boven die 100.000 niet gegarandeerd, anders zou die wetgeving niet bestaan', zegt Karel De Gucht in De Ochtend op Radio 1. 'Betekent dat bij elke bankredding spaarders moeten gaan betalen? Nee!'

De Gucht vraagt zich af vanwaar het geld anders moet komen. ‘Het is niet normaal dat de belastingbetaler moet opdraaien voor de banken', zegt hij in onze zusterkrant Het Nieuwsblad.

Hij wijst er wel op dat Cyprus een zeer uitzonderlijke situatie is met Russische oligarchen die daar hun geld geparkeerd hadden.  'We moeten geval per geval naar de beste oplossing zoeken.'

De maatregel geldt volgens hem dus niet voor alle gevallen. De beste waarborg tegen een bankenrun is een beter toezicht op de banken onder Europese controle, klinkt het.

De eurocommissaris vindt het een gevaarlijke evolutie dat een rechtbank zich tegen een aantal maatregelen van de Portugese regering verzet. 'Er moeten maatregelen genomen worden. Het tekort van Portugal is totaal onhoudbaar. Dat leidt tot het failliet van de begroting. Het land moet iets doen.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig