Nog een frappante reden waarom rood vlees ongezond is
Foto: rr
Carnitine, een chemisch bestanddeel in rood vlees, zorgt voor een verhoogde cholesterol en voor vetophopingen in onze bloedvaten. Dat staat te lezen in een publicatie van Amerikaanse onderzoekers in het vaktijdschrift Nature Medicine. Daardoor lopen vleeseters meer kans op hart- en vaatziekten.

Carnitine is in grote mate aanwezig in rood vlees. Bacteriën zetten het chemisch bestanddeel in de spijsvertering om in gas. In de lever ontstaat een chemische reactie met het gas, waardoor de nieuwe chemische component TMAO wordt gevormd.

TMAO is nu door Amerikaanse onderzoekers geïdentificeerd als één van de verantwoordelijken voor vetophopingen in de bloedvaten. Die kunnen op hun beurt zorgen voor hart- en vaatziekten.

70 gram per dag

Het is geen geheim dat het hoge gehalte aan cholesterol en verzadigde vetzuren in rood vlees slecht zijn voor onze gezondheid. De ontdekking van de werking van carnitine sterkt voedingsdeskundigen in hun vraag om minder van het goedje op ons bord te scheppen.

Als we minder  dan 70 gram rood vlees per dag eten, zal de hoeveelheid carnitine die we in ons lichaam krijgen volgens die voedingsdeskundigen dalen, en daarmee het aantal bacteriën in het spijsverteringsstelsel dat deze stof kan afbreken. 

De volledige resultaten van het onderzoek vindt u op de website van Nature Medicine.