Margaret Thatcher overleden
Foto: PN
De voormalige Britse premier Margaret Thatcher is vanmorgen overleden. Dat heeft haar woordvoerder gezegd. Tussen 1979 en 1990 leidde ze de Britse regering. Ze werd 87 jaar.

'Het is met grote droefheid dat Mark en Carol Thatcher hebben aangekondigd dat hun moeder barones Thatcher vredevol is overleden na een beroerte deze morgen', verklaarde de woorvoerder. Margaret Thatcher leed al meer dan vijf jaar aan de ziekte van Alzheimer.

Volgens haar woordvoerder was ze 'een van de grootste premiers aller tijden'. 'Ze veranderde het leven van de mensen. Ze was een fantastische persoon, hield van haar land en wijdde haar leven aan het verbeteren van het leven van andere mensen.'

Iron Lady

Thatcher was de eerste vrouwelijke leider van de Britse Conservatieve Partij, en ze was ook de eerste en tot nu toe enige vrouwelijke premier en bovendien de langst regerende premier van het Verenigd Koninkrijk. 

Als premier voerde ze een strak neoliberaal economisch beleid en hielp ze onder andere ook de Koude Oorlog te beëindigen. In het kader van het Britse lidmaatschap van de Europese Unie is haar uitspraak 'I want my money back' bekend. Ze leidde Groot-Brittannië in de oorlog om de Falkland-eilanden tegen Argentinië.

Haar compromisloze stijl leverde haar de bijnaam Iron Lady op. 

Thatcher, die geboren werd als Margaret Roberts, werd in 1959 voor het eerst parlementslid. In 1975 nam ze de partijleiding over van Edward Heath, en in 1979 won ze de verkiezingen en werd ze premier. Ook in 1983 en 1987 won ze de verkiezingen.

Geen staatsbegrafenis

De Britse regering laat weten dat Thatcher geen staatsbegrafenis krijgt in overeenstemming met haar familie, maar een ceremoniële begrafenis met militaire eer in St. Pauls's Cathedral in Londen. Thachter wordt in de privésfeer gecremeerd. Een datum voor de begrafenis is nog niet bekend.

Volgens haar eigen wens wordt het lichaam van de politica niet publiekelijk opgebaard.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig