Tobback: 'Spaarders laten meebetalen bij redding is wereld op zijn kop'
SP.A-voorzitter Bruno Tobback. Foto: Photo News
Het plan van Europees Commissaris Olli Rehn om spaarders mee te laten opdraaien voor de redding van banken wordt niet overal op gejuich onthaald. SP.A-voorzitter Bruno Tobback heeft het over een 'absoluut gevaarlijke piste', en econoom Paul De Grauwe noemt het plan 'dom'. Minister van Financiën Geens ziet het plan echter wel zitten, net als handelaarsorganisatie Unizo en bankenfederatie Febelfin.

SP.A-voorzitter Bruno Tobback vindt het een ‘absoluut gevaarlijke piste’ om de grote spaarders te laten meebetalen bij een bankredding. 'Dit staat haaks op de verhouding tussen de bank en de spaarder', verklaarde hij in een reactie. Tobback vindt het ook zorgwekkend dat minister van Financiën Koen Geens (CD&V) het idee niet ongenegen is.

Tobback wijst erop dat de spaarder erop rekent dat de bank zijn geld verstandig en veilig belegt. Dat hij zou moeten opdraaien voor de fouten van de bank, is de wereld op zijn kop. Uit de voorbije bankencrisis moeten er volgens Bruno Tobback lessen getrokken worden. Het is de rol van de overheid om een bankentoezicht en regels uit te werken die functioneren.

Tobback vindt het dan ook zorgwekkend dat minister van Financiën Koen Geens het logisch vindt dat grote spaarders meehelpen bij de redding van een bank. 'De minister van Financiën moet zorgen voor toezicht zodat er geen ongelukken gebeuren', vindt hij.

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) sluit niet uit dat grote spaarders worden aangesproken als een bank ernstig in de problemen komt. Voor de belastingbetalers is het immers 'oneerlijk' om mee te betalen 'voor verkeerde keuzes die sommige depositohouders gemaakt hebben'.

Hij vindt het 'niet onredelijk' dat de grote schuldeisers van een bank bij zouden dragen na een mogelijk falen'.

Febelfin spreekt zich niet expliciet uit over de maatregel van Rehn. Die wil dat spaartegoeden van boven de door Europa gegarandeerde 100.000 euro deels worden ingezet om de redding te financieren. Maar de sector is wel blij dat er werk wordt gemaakt van een uniforme richtlijn voor heel Europa.'We willen graag meewerken aan een Europese oplossing', klinkt het in een reactie in het Radio 1-journaal.

Unizo-voorzitter Karel Van Eetvelt gaat nog een stap verder. Hij noemt de voorstellen 'logisch'. 'Er is de keuze tussen consumenten zelf een deel van het risico laten betalen, ofwel de belastingbetaler daar laten voor opdraaien.' Van Eetvelt meent dat zowel in België als in Europa er maar weinig draagvlak is.  

De Grauwe

Econoom Paul De Grauwe is niet te spreken over de Europese plannen. 'Zo'n maatregel vergroot de waarschijnlijkheid van een bankencrisis', aldus De Grauwe.  'Wanneer particulieren en bedrijven hun kapitalen weghalen bij hun bank, komen de banken in de problemen. Als je zo ver gaat dat je spaarders straft en zo banken de dieperik in stuurt, stuur je op de duur de hele economie de dieperik in.'

De Grauwe noemt de uitlatingen van Rehn 'contradictorisch'. Rehn bestempelde de Cyprus-crisis immers als 'uitzonderlijk'. 'Als Cyprus een speciaal geval was, dan vraag je geen taks op spaardeposito's boven de 100.000 euro voor heel Europa.'

De Grauwe vindt het onwaarschijnlijk dat Europa zich zo laat sturen door Duitsland, dat in de casus van Cyprus weigerde om de Duitse belastingbetaler te laten opdraaien voor de bankenmalaise op het eiland.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig