BBI onderzoekt Belgen met offshore-rekening
Belastingsinspectie start onderzoek Foto: HN
De Bijzonder Belastinginspectie (BBI) gaat de gegevens onderzoeken van de Belgische houders van rekeningen in offshore belastingparadijzen. Op de uitgelekte lijst staan meer dan honderd Belgen. De BBI vindt de informatie voldoende waardevol om mee aan de slag te gaan.

Er staan geen publieke figuren of bedrijfsleiders op de lijst, wel een vijftal namen van bedrijven uit de Antwerpse diamantsector. Verder gaat het om mensen die al langer genoemd werden in fraudezaken, zoals Pierre Bocquet, en een reeks kleinere belastingadviseurs.

De BBI zal nu een dossier openen om te kijken of de informatie klopt en eventueel wordt er ook een onderzoek ingesteld. De gegevens die nu zijn uitgelekt worden getoetst aan de databanken van de Belgische belastingdienst, zegt Francis Adyns, de woordvoerder van het BBI aan VRT-radio. In het geval van gegevens waarvan wordt gesteld dat ze niet zouden zijn aangegeven, betekent dit controleren of ze wel degelijk niet zijn aangegeven.

De BBI moet dan eerst over de gegevens die krant Le Soir in handen heeft gekregen, beschikken.

‘Als wij er niet gemakkelijk aan geraken, zal het gerecht er zeker niet aan geraken’, zegt Adyns. ‘Als het gerecht eraan geraakt, geraken wij er ook aan. Dan is het een uitwisseling tussen gerecht en financiën. ‘ De journalist van Le Soir heeft wel al laten weten dat er bij hem niets te vinden is.