UGent opent campus in Zuid-Korea
Vice-rector Luc Moens: ‘We delen in de Songdo Global University een campus met vier Amerikaanse universiteiten.'
De Gentse universiteit telt vanaf volgende maandag officieel een campus in Zuid-Korea. In Incheon, vlakbij de hoofdstad Seoul, kunnen studenten vanaf maart 2014 een Gents ingenieursdiploma behalen.

Een Gentse delegatie trekt zaterdag voor een paar dagen richting Zuid-Korea. Onder hen rector Paul van Cauwenberge, vice-rector Luc Moens, burgemeester Termont en een hele rist docenten en onderzoekers van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen. Zij richten er maandag officieel de eerste buitenlandse campus van de UGent op.

Een opvallende deelnemer in de Gentse delegatie is bisschop Luc Van Looy. ‘De bisschop wilde zeer graag meereizen omdat hij twintig jaar missionaris is geweest in Zuid-Korea’, zegt zijn woordvoerder Koen Vlaeminck. ‘Hij zal er oude kennissen ontmoeten. En hij kan de delegatie van nut zijn doordat hij vloeiend Koreaans spreekt.

250 studenten

De Gentse universiteit deelt in de Songdo Global University een campus samen met vier Amerikaanse universiteiten. ‘De Koreaanse overheid ging zelf op zoek naar internationale universiteiten met een sterke reputatie op een bepaald domein. Ze kozen ons voor de richtingen bio-technologie, milieuchemie en voedselbiologie. Dat is een mooi compliment’, zegt vice-rector Moens.

Vanaf maart 2014 - de start van het Koreaanse academiejaar - volgen zo’n 250 studenten les in het eerste jaar. En als de faculteit op volle toeren draait, kunnen er 1.000 studenten terecht. Zij betalen 20.000 dollar inschrijvingsgeld. ‘Dat is het gangbare tarief aan veel internationale universiteiten’, zegt Moens. ‘Door onderwijs van topniveau aan te bieden hoopt de Koreaanse overheid dat minder studenten naar de VS of Europa trekken, maar in eigen land studeren.’

Gents diploma

De afgestudeerden krijgen wel een Gents diploma. Tachtig procent van de lesgevers in de faculteit zullen aan de UGent verbonden zijn. Daarom neemt de universiteit de komende jaren zo’n vijftig extra mensen aan.

De campus is een opsteker voor de internationale uitstraling van de Gentse universiteit. ‘Door de faculteit worden we bekender in Azië. We leggen er interessante contacten met topstudenten, onderzoekers en bedrijven. Het wetenschappelijk onderzoek in Azië is momenteel sterk aan het ontwikkelen en via deze faculteit kunnen we daaraan deelnemen. Bovendien zijn we de enige Belgische universiteit met een buitenlandse campus.’