In het aquarium van Tokio is een uniek beestje te zien, opgevist uit de dieptes van de Antarctische Oceaan: een vis met volledig doorzichtig bloed.

‘Die vis is het enige bekende gewervelde dier waarvan het bloed doorzichtig is. Zijn bloed bevat geen hemoglobine meer, wat gewoonlijk zorgt voor de rode kleur en zuurstof vervoert', legt Satoshi Tada uit, een werknemer van het aquarium.

Het aquarium van de Japanse hoofdstad bevestigde dat het als enige een specimen heeft van deze ‘ijsvis' zonder schubben. Het beestje werd meegebracht door vissers, zo staat aangekondigd op een paneel. Eigenlijk zijn het er twee. ‘Gelukkig hebben we een mannetje en een vrouwtje en in januari hebben ze kuit geschoten', verduidelijkt Tada.

Volgens onderzoekers kan deze vis, die ze gevonden hebben op 1.000 meter diepte, leven zonder hemoglobine dankzij zijn groot hart en gebruikt het zijn bloedplasma om zuurstof door zijn lichaam te sturen. Het ziet er ook naar uit dat de ‘ijsvis' zuurstof absorbeert via zijn huid.

Een mysterie blijft er wel hangen. ‘Waarom heeft deze vis zijn hemoglobine verloren? Om dat punt op te helderen moeten er nog studies en onderzoeken gebeuren', zegt Tada.