Jan Fabre beloofde nog niet zo lang geleden dat hij geen dieren meer zou mishandelen, maar een artikel in het magazine van GAIA laat iets heel anders uitschijnen. De kunstenaar zou op een tentoonstelling in november vorig jaar in Eupen vogelspinnen door een veld met vlijmscherpe scheermesjes hebben laten lopen.

Op de tentoonstelling in Duitstalig België waar insecten centraal stonden, wilde Jan Fabre uitblinken met iets speciaals. Vogelspinnen mogen dan geen insecten zijn, toch gebruikte hij ze om zijn kunstwerk leven in te blazen. Volgens clint.be sloot de kunstenaar de dieren vorig jaar in november op in een houten bak. In het midden van die bak had hij een veld gemaakt dat vol stond met rechtopstaande scheermesjes. De spinnen moesten het veld oversteken en liepen daarbij de kans gewond te raken of zelfs te sterven.

Meerdere keren kreeg Fabre commentaar op het sadistische kunstwerk. Uiteindelijk kwam hij de bezorgde mensen tegemoet door nagellak op de scheermesjes te smeren, zodat deze minder scherp waren. Hij rekende echter niet op het protest van Michel Vandenbosch, de voorzitter van GAIA. Na lang aandringen slaagde de man erin de organisatie te overtuigen het werk weg te halen.

Regeling met Fabre

Michel Vandenbosch liet aan de vrt weten dat hij onder meer na het kattenincident, waarbij met katten werd gegooid op de trappen van het Antwerpse stadhuis, een regeling heeft uitgewerkt met Fabre. 'In de toekomst zal Fabre aan GAIA laten weten wanneer hij een installatie met levende dieren plant.' Zo kan de organisatie op voorhand zien of de stunt verantwoord is. 

Bekijk hier hoe een van de spinnen over het veld loopt

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig