Paus Franciscus: 'Ik wil misbruik in de kerk hard aanpakken'
Paus Franciscus Foto: Photo News

Paus Franciscus (76) wil dat de Rooms-Katholieke kerk kordaat optreedt om een einde te maken aan seksueel misbruik van kinderen door priesters en om ervoor te zorgen dat de daders eerlijk worden berecht. Dat heeft het Vaticaan vrijdag meegedeeld.

‘De strijd tegen seksueel misbruik in de kerk is belangrijk voor de kerk en haar geloofwaardigheid', zei paus Franciscus. Vandaag had hij een ontmoeting met aartsbisschop Gerhard Müller, die aan het hoofd staat van de Congregatie voor de Geloofsleer en waakt over seksueel misbruik in de kerk.

Dit was de eerste openbare verklaring van de Argentijnse paus over de schandalen van misbruik in de kerk. Hij zei verder dat de maatregelen worden voortgezet die al waren genomen door zijn voorganger Benedictus.

Vorige maand volgde Franciscus paus Benedictus XVI op. De nieuwe paus kwam aan het hoofd van een kerk geplaagd door problemen. De schandalen rond seksueel misbruik is, naast de leegloop van de kerk in het westen, een van zijn grootste problemen.

Intussen raakte ook bekend paus Franciscus via zijn verschillende Twitteraccounts al vijf miljoen volgers heeft. Via het twit­ter­ac­count @pontifex,  beschikbaar in het Engels, Spaans, Italiaans, Portugees, Frans, Duits, Pools, Latijn en Arabisch, verstuurde hij al tien tweets.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig