Zara (opnieuw) in opspraak door slavernij en kinderarbeid
Foto: rr
In Argentinië wordt een onderzoek naar de Spaanse kledingketen opgestart omwille van vermeende illegale ateliers en kinderarbeid in het land. De Argentijnse autoriteiten stootten op een aantal sweatshops in Buenos Aires, waar ook kledingstukken voor de Britse vestigingen van Zara worden geproduceerd. In 2011 kwam de keten al eens om dezelfde reden in opspraak.

Onderzoekers van de Argentijnse autoriteiten ontdekten na een tip van de lokale arbeidsorganisatie La Alamada dat Boliviaanse immigranten - waaronder ook kinderen - kleren voor de keten produceren in mensonwaardige omstandigheden. Boliviaanse arbeiders ter plaatse verklaarden dat ze meer dan 13 uur per dag werken en de fabriek niet zonder toelating mogen verlaten. Onder de kledij die in een atelier in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires wordt vervaardigd bevonden zich tal van kledingstukken uit de mannencollectie van Zara, die in Britse winkels terechtkomt.

Juan Gomez Centurion, het hoofd van de gezondheids- en veiligheidswaakhond van het land, bezocht onverwachts drie fabrieken die onder meer kleding voor Zara produceren. Hij verklaart dat 'hij er mannen en kinderen aantrof die op dezelfde plaats werken en leven. Ze waren niet ingeschreven en leefden er in verschrikkelijke omstandigheden. Geen van hen had officiële documenten bij zich. De arbeiders worden er tegen hun wil vastgehouden en mogen de fabriek niet verlaten zonder toestemming van hogerhand.'

De confectieketen Zara maakt deel uit van Inditex, de Spaanse multinational onder leiding van miljonair Amancio Ortega. Een woordvoerder van het bedrijf liet in een reactie weten 'verrast te zijn door de beschuldigingen. Afgaand op de beperkte informatie waarvoor we voorlopig beschikken, lijken geen van de ateliers in kwestie met onze officiële leveranciers in Argentinië in verband te kunnen worden gebracht.' Zara laat verder weten voorlopig geen officiële berichten of klachten van de Argentijnse autoriteiten te hebben ontvangen maar aan elk onderzoek te willen meewerken.

Niet de eerste klacht

In november van 2012 werd de confectieketen Zara door de organisatie Greenpeace nog beschuldigd van het gebruik van giftige, kankerverwekkende stoffen in merkkleding. Ook de aanklacht van slavernij is helaas geen primeur voor de Spanjaarden. In 2011 werden nog 14 Boliviaanse en Peruviaanse arbeiders uit een illegale fabriek in het Braziliaanse Sao Paulo gered. Ook daar werden onder mensonwaardige omstandigheden kledingstukken voor Zara geproduceerd. Het bedrijf werd in die zaak veroordeeld tot een boete van 410.000 euro en moest de arbeiders in kwestie vergoeden.