Nederlandse regering volgt meerderheid voor afschaffing Benelux-parlement niet
Minister Frans Timmermans

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans is niet van plan iets te ondernemen dat zou leiden tot de opheffing van het Benelux-parlement. Dat heeft hij laten verstaan tijdens een debat in de Nederlandse Tweede Kamer, waar een meerderheid het parlement liefst ziet verdwijnen.

Timmermans liet weten niets te zullen doen dat zal leiden tot opheffing van het Benelux-parlement. Pas als hij een helder signaal uit dat orgaan krijgt waarin wordt gevraagd om opheffing, zal hij aan de slag gaan.

De liberale VVD opende deze week de aanval op de Benelux. Naast afschaffing van het parlement, dat bestaat uit 49 volksvertegenwoordigers uit de drie landen, willen de liberalen ook het secretariaat flink afslanken. Maar Timmermans wil daar niets van weten.

De minister erkent dat er 'een hoop' te verbeteren valt bij het secretariaat, maar meent ook dat er onder leiding van de Nederlander Jan van Laarhoven een 'goede richting' is ingeslagen. Volgens hem heeft het secretariaat expertise die nationale ministeries missen. Bovendien wordt het niet goedkoper als taken worden teruggehaald naar de ministeries, voegde hij eraan toe.

In België gingen de voorbije dagen ook al heel wat stemmen op om het Benelux-parlement te behouden.